I visionen för Nya Gällivare bor 25 000 människor i en attraktiv småstad med en levande stadskärna och breda gator för snöröjning. I nya centrum finns kulturhus, multiarena och ny gymnasieskola mellan Vassaratorg och E 45.
Arkitekter har tagit fram skisser och förslag som bygger på idéer som kommit fram i visionsprocessen med medborgarna. Attraktiva utvecklingsområden är Vassara älv, där bostadskvarter föreslås växa fram efter den nya Kanalgatan. I visionen från Alma arkitekter, planeras 340 bostäder på Vassara udde, (Hembygdsområdet) och 230 nya bostäder längs södra älvsstranden.
400 nya bostäder
Cirka 530 bostäder får plats i det utbyggda Repisvaara med lägenheter, radhus och villor. Högst upp på krönet ligger Bolagshotellet och här finns plats för de gamla kulturhusen från Malmberget. I centrum föreslås bostadsförtätning. Ödetomter och parkeringsdäck ersätts med bostäder. Bostäderna byggs i 2-4 våningar och utformas för att skapa en rygg mot norr med balkonger/uteplatser mot söder. Cirka 400 nya bostäder föreslås i centrum och gatunätet hålls öppet, vilket ger goda förutsättningar för handel och stadsliv.
Linbana till Dundret
Arkitekterna från Vectura tänker sig framtidens Gällivare med en direktkoppling mellan stad och fjäll med linbana från city till Dundrets backar. Två nya spännande byggnader i centrum. Kulturhuset och Guldgruvan. I Kulturhuset finns bibliotek, bio, galleri och konstateljéer. Guldgruvan ger Gällivare en ny silhuett och i de fjällinspirerade byggnaderna idrottar man, handlar, fikar, arbetar och bor.
Alma arkitekter skriver att Gällivares första stadsplan togs fram år 1888 - en traditionell europeisk stadsplan. I dag står Gällivare inför omvälvande förändringar då centrala Malmberget ska monteras ner under en snäv tidsram. Avvecklingen av Malmberget och den väntade inflyttningen på grund av gruvornas expansion ger unika förutsättningar för att skapa en attraktiv stad för alla åldrar.
Inget beslut om visionen
Visionen som arbetats fram tillsammans med medborgare och näringsliv ska ligga till grund för ny markanvändning, stadsplanering, byggande och näringslivsutveckling. Under måndagens fullmäktigemöte antogs inte visionen, då politikerna vill fördjupa sig mer i ärendet innan beslut. Något som Vänsterpartiet tycker är olyckligt.
- Visionen är framarbetad i samverkan med medborgare och näringsliv i cirka 3 000 personmöten. Det är en övergripande vision att arbeta vidare med. Det hade varit viktigt att ta beslut snarast och helst i går, för att ha en grund för det fortsatta arbetet med den viktiga samhällsomvandlingen. Vi hade då haft möjlighet att ta fram detaljplaner för vissa områden redan 2011. Tyvärr skjuts
nu detta på framtiden, säger Jeanette Wäppling (V).