Elin från Gällivare tog magisterexamen i USA

Elin Nilen flyttade åkte USA för elva år sedan och blev kvar där. Nu har hon efter sju års studier tagit mastersexamen.

Elin Nilen flyttade åkte USA för elva år sedan och blev kvar där. Nu har hon efter sju års studier tagit mastersexamen.

Foto:

Gällivare2011-10-13 06:00

Elin Nirlen lämnade Gällivare för USA. Nu har hon tagit en magisterexamen i arbetsterapi och bor norr om Miami.

- Det har varit en mycket lång process men värt varenda steg. Jag får jobba med någonting jag brinner för, säger Elin Nirlen.

Elin Nirlen lämnade Gällivare för elva år sedan, för att bli au pair i en trillingfamilj och tanken var att stanna ett år. Det blev inte riktigt som hon hade tänkt sig.

- Jag fattade tycke för Florida och bestämde mig för att stanna längre. Efter att ha arbetat som au pair borjade jag jobba som stewardess på privata lyxkryssare som kryssade mellan Florida och Karibien. Därefter började jag mina studier, 2004.

Fler svar kan vara rätt
Nu har hon tagit examen, en Masters i occupational therapy (magisterexamen i arbetsterapi), vid Florida International University i Miami.

- Det var rätt tufft att anpassa sig till det amerikanska skolsystemet, där man oftast använder ett "multiple chocie format" vid proven, vilket innebär att man måste välja ett svar mellan a till d. Flera svar kan vara rätt, men det är bara ett som är mest rätt.

Längre utbildning i USA
Elin Nirlen har alltid drömt om att arbeta med människor inom sjukvården. Det var under hennes år på Hedgården i Gällivare som hon träffade en arbetsterapeut och tyckte yrket verkade intressant och givande.

- Nu älskar jag detta yrke, främst inom rehabilitering och handterapi, säger hon.

Utbildningen till arbetsterapeut i USA är en högre utbildning där det krävs en magisterexamen för att kunna arbeta.

- Arbetsterapeutyrket är väldigt brett här då man inte bara har möjligheten att arbeta inom den vanliga sjukvården så som rehabilitering etcetera, utan även med för tidigt födda barn, barn med olika diagnoser så som adhd, i skolsystemet och med mentalt sjuka. Numera kan man även arbeta inom fängelsesystemet och med ergonomi. Det är ett fantastiskt yrke med många valmöjligheter.

I USA måste man ta en nationell examen när man är färdig med sin utbildning. Denna examen är baserad på allt man studerat under utbildningens gång och ger behörighet till en licens som krävs för att kunna arbeta.

- Direkt efteråt kommer jag att börja arbeta på en privat handterapiklinik i Boca Raton som fokuserar på rehabilitering av axlar, armbågar, armleder och händer.

Glamouröst men tufft
Elin Nirlen bor i staden Boca Raton som ligger 40 minuter norr om Miami. Hon har bott i USA under hela sitt vuxna liv och känner sig hemma.

- Dock kan jag sakna enkelheten med Sverige och det svenska systemet som i många fall ligger före i utvecklingen. Här har jag bara två veckors semester och en kvinna har bara åtta till tolv veckors betald mammaledighet.

- Livet här är betydligt mer glamouröst, men de flesta fokuserar på att arbeta hårt för att kunna prestera och tjäna så mycket som möjligt. Givetvis så är det viktigt att ha mål i livet, men att glömma bort att leva är inte alls hälsosamt. Detta är ett hårt arbetande land, med lite tid över för annat.

- Jag har just nu inga planer på att flytta tillbaka till Sverige, men man ska aldrig säga aldrig... Sverige ligger mig väldigt varmt om hjärtat och jag saknar enkelheten, människorna, familjen och vännerna. Jag saknar även årstiderna och den underbara naturen i Gällivare. Med fiske, fjällvandring, bärplockning, och skidåkning. “God willing" så kommer jag tillbaka en dag, säger Elin Nirlen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om