När Pontus och de andra sistaårsstudenterna på fordons- och transportprogrammet skulle flytta in i den nya skollokalen visade det sig ganska snabbt att de inte hade ett regelrätt klassrum att bedriva undervisning i.
– Jag skulle snarare kalla det för ett förråd än ett klassrum, säger han.
I rummet som treorna använder sig av finns det inte plats för att packa upp simulatorerna som ska lära dem körmoment med lastbil och hjullastare.
– Det hade varit bra att ha speciellt nu när vi inte har en körplan att öva på, säger eleven Samuel Rova.
Därför har det blivit mycket teori för eleverna vid programmet. Teorin har de undervisande lärarna fått presentera på en glasvägg i klassrummet. Det har nämligen inte installerats en whiteboard trots att det gått en månad sedan eleverna påbörjade sin undervisning i de nya lokalerna.
Det största problemet för eleverna är däremot inte klassrummet i kunskapshuset utan bristen på möjligheter att få genomföra praktiska moment med lastbil och hjulastare. Moment som inte gått att genomföra på grund av att eleverna inte har tillgång till en utrustad körplan.
Körplanen är ett inhängat område där eleverna tränar olika moment med olika fordon. Moment som de behöver klara för kunna få betyg.
Enligt lärarna vid fordons- och transportprogrammet har det inte funnits en körplan sedan 2014 då kommunen stängde den då varanande planen vid Sarkasvaara.
– Att vi ens fick en körplan efter Sarkasvaara var tack vare LKAB och den körplan vi använder i dag har Aitik upplåtit till oss, säger läraren Mikael Vennberg.
Om en dryg vecka ska sistaårseleverna påbörja en hjullastarutbildning men Hugo Larsson, sistaårselev vid programmet, tvivlar att de ska kunna börja med undervisningen på grund av att körplanen inte är fullt utrustad.
För att eleverna ska kunna genomföra momenten behövs belysning, en kur med toalett samt någonstans att förvara lastbilar och hjullastare på. Små kostnader menar lärargruppen vid fordons- och transportprogrammet, i alla fall sett till hur mycket pengar som lagts på den nya skolbyggnaden.
– Vår rektor har gjort allt som denne kunnat för att förbättra situationen för eleverna men det känns inte som att vi får något gehör från kommunen eller skolledningen, säger Mikael Vennberg.