Elever spelar pjäs för Filippinerna

Elever på Hedskolan spelar teater för att samla in pengar till katastrofens offer i Filippinerna. En pojke i klassen har släktingar som drabbats av tyfonen.– Vi tycker synd om barnen i Filippinerna, säger Alexandra Köhler.

Snövit i modern tappning. Snövit Tilda Nilsson och jägaren William Westerman.

Snövit i modern tappning. Snövit Tilda Nilsson och jägaren William Westerman.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2013-11-28 08:13

Hedskolans klass 3 a spelar teater för att samla in pengar till katastrofens offer i Filippinerna. Vid en förställning fick publiken skänka ett frivilligt bidrag som entréavgift. Pjäsen har också visats för skolelever och förskolebarn.

– Vi samlade in över 5000 kr. Eleverna är enormt engagerade och upplever det så positivt att få hjälpa andra, säger läraren Åsa Aronsson.

Efter den kraftiga tyfonen Haiyan i Filippinerna är över 10 miljoner människor hemlösa och många tusen har dött. I klassen finns en pojke, Samuel Pavasson som har släktingar i Filippinerna.

– Vi såg att pojken var ledsen och orolig över sina släktingar som drabbats av katastrofen. Eleverna i klassen ville göra något för att hjälpa katastrofdrabbade, säger Åsa Aronsson.

Snövit i modern tappning

Häromdagen visades en föreställning av pjäsen Snövit för högstadiet. Eleverna har målat kulisser och övat repliker så de sitter som berget i pannan. Utklädda till de klassiska rollfigurerna snövit, drottningen, jägaren och dvärgarna spelade eleverna med stor inlevelse. Det är en uppsättning av Snövit i modern tappning som togs emot med rungande applåder. I samband med föreställningen överlämnades en gåva till Samuels mamma, Francesca Pavasson, som ska förmedla gåvan till Filippinerna.

– Jag är mycket rörd och tacksam över skolans engagemang, säger hon.

Samuels farbror och kusiner har överlevt, men husen är sönderslagna av tyfonen och de bor i primitiva tält.

Klasstidning

Hedskolans elever ger också ut en klasstidning. Denna gång går vinsten från skoltidningen till katastrofen i Filippinerna.

– Vi brukar göra något roligt för pengarna, nu lämnar vi dem till katastrofhjälp, säger läraren Anna Pugacova.

Eleverna säger att det känns bra att hjälpa andra.

– Vi vill hjälpa Samuels släktingar att bygga upp ett nytt hus i Filippinerna. Vi tycker synd om barnen i Filippinerna, säger Alexandra Köhler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om