Höga gasvärden i Aitikgruvan medförde att hela gruvan utrymdes, men två elektriker blev kvar och jobbade hela natten i den farliga gasen. Elektrikerna fick sedan uppsöka Akuten vid Gällivare sjukhus, för att andas syrgas och läkarundersökas. Blodprover visade förhöjda, men inte farliga halter av kvävedioxid i blodet.
Tillbudet inträffade natten till den 30 november. De två elektrikerna från företaget YIT Building Systems AB befann sig i en sidoort som är under uppförande och insprängd nere i dagbrottet cirka 50 meter från botten. De arbetade ovetande om att gruvan var utrymd, från klockan 21.00 till 05.30.
Väderomslag
Projektledare Olof Viklund, säger till NSD, att företaget utför elinstallationer på pumpstationen 420 meter under jord.
- Vi har haft ett möte med Boliden för att direkt skapa rutiner för att det inte ska återupprepas. Det var bra att det bara blev ett tillbud och att ingen blev skadad. Vi fick nu möjlighet att ta lärdom av det här och skärpa rutinerna, om det blir mera gas i framtiden så har man förhoppningsvis rätta rutiner för att varna och utrymma. Det här berodde på ett väderomslag, avgaser från gruvtruckar ventilerades inte bort på normalt sätt upp i luften. Det blev en så kallad intervention som tryckte ner avgaserna i stället. Det är väldigt ovanligt, säger han.
Företaget har för närvarande 13 man i Aitik och ska vara färdiga en bit in på nyår.
Nya säkerhetsrutiner
IF Metalls klubbordförande Hans-Göran Ölvebo, säger att det är en klar brist att utrymningen inte fungerade.
- Ingen tänkte på att de här var kvar. Aitikgruvan är betydligt mycket större i dag än för två år sedan, det är mycket viktigt att ha rutiner och koll på var folket är. Vi håller på att bygga en pumpstation som ska pumpa bort vatten från gruvan. Elektrikerna är inte verksamma i själva gruvdriften, därför har det fallerat och kommunikationen har brustit. Nu skärps rutinerna, säger han.
Helena Örnberg, informationschef för Bolidens gruvor, säger att nya säkerhetsrutiner införs.
- Sidoorten var ventilerad, så då fanns ingen risk för de två personer som fanns i orten. Det har varit granskningsmöte och vi har lagt till några rutiner. Alla ska i fortsättningen anmäla sig till arbetsledaren som sitter som spindeln i nätet vid ett styrsystem, dispatchar, som har koll på alla i gruvan. Den rutinen förbättras, samtidigt som vi infört en annan säkerhetsrutin, de kommer finnas möjlighet att ha med sig egna små gasmätare, säger Helena Örnberg.