Ekopark Björnberget invigdes

Kommunalrådet invigde ekopark Karhuvaara på onsdag. Den nya ekoparken, tre mil norr om Gällivare, ligger till största delen i väglöst land och har magisk urskog med 600-åriga tallar.

Här inviger kommunalråd Tommy Nyström, Ekopark Karhuvaara.

Här inviger kommunalråd Tommy Nyström, Ekopark Karhuvaara.

Foto: Sveaskog

GÄLLIVARE2013-08-21 20:37

Karhuvaara är ett stort sammanhängande område med höga naturvärden. Här finns inga skogsbilvägar och ingen modern skogsavverkning som satt spår i naturen. Det finns kristallklart drickbart vatten i sjöarna och gammelskog med 600 år gamla granar och tallar. I mitten av ekoparken finns Karhuvaara eller Björnberget som är cirka 500 meter högt.

– Två tredjedelar av parken är väglöst land. Det finns vissa historiska spår av plockhuggning, en koja, en lada och myrslåtter. Jag åldersbestämde en gran i går och den var cirka 370 år, man borrar i trädet tar ut en kärna och räknar årsringar, säger Sveaskogs naturvårdsspecialist Lars-Göran Ek.

Det finns inga märkta leder i området. Den enda väg som går genom parken är Hartijokivägen. En ekopark är inte ett naturreservat eller en nationalpark men det finns ett naturvårdsavtal i parken som skyddar växt- och djurliv.

Björn, järv, lo och utter

En tredjedel av ekoparken består av våtmarker. Parken är cirka 20500 hektar stor och ligger mellan Gällivare och Skaulo. Väg E10 gränsar parken i väster.

– När vi gör ekoparker gör vi en ekoparksplan som innebär att vi inventerar hela ekoparken. Delar upp skogen i avdelningar och gör naturvårdsbedömningar. Vi räknar gamla träd och döda träd. Det är ett omfattande arbete. Karhuvaara har en naturvårdsambition på 92 procent, vi kan avverka skog i vissa delar i liten omfattning, säger Lars-Göran Ek.

I Karhuvaara finns björn, järv, lo, utter, älg och örn. Rödlistade arter som svampar och lavar, rosenticka, ullticka, gränsticka. I sjöarna finns öring, harr, gädda och abborre.

– Det är ett spännande område. Det vilar en mystik över skogen, stämningen är väldigt speciellt, det är ursprungsnatur, säger Lars-Göran Ek.

Kommunalrådet invigde

På onsdagen invigdes ekoparken. Ett 30-tal personer gick en exursionsrunda, med ledning av Sveaskogs naturvårdschef Stefan Bleckert. Musikunderhållning med Daniel Wikslund, riksspelman. Gruppen bjöds på lunch i naturen. Kommunalrådet invigde parken genom att avtäcka en stenbänk på berget Rova Heikkamavaara.

– Jag ser fram mot att vandra i ekoparkens skogar. Framtida generationer får nu möjlighet att njuta av skogarna på samma sätt som vi, saTommy Nyström.

Fakta: Sveaskogs ekoparker

Sveaskogs ekoparker är stora sammanhängande landskap med höga naturvärden och naturvårdsambitioner. Här arbetar vi för att bevara, återskapa och utveckla höga naturvärden. Minst hälften av den produktiva skogsmarken används för naturvård. I de flesta ekoparker bedrivs skogsbruk, men det anpassas till områdets natur- och kulturvärden. I en ekopark styr ekologiska värden över ekonomiska, och samtidigt sätts skogens betydelse för friluftslivet och människans välbefinnande i centrum. Det finns 36 ekoparker, där Karhuvaara blir den 33:e att invigas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!