Efter sekretessbrottet: Försvararna vill ha svar

En domstolshandläggare tog del av sekretessbelagda handlingar i fallet om människorovet i Malmberget. Försvarssidan fick inte veta det och vill nu ha svar av hovrätten. ”Vi vill veta vilka handlingar som man har varit inne i olovligen”, säger advokat Carolina Nilsson.

Carolina Nilsson och de tre andra försvararna vill veta hur Gällivare tingsrätt har agerat när en domstolshandläggare olovligen kom in i sekretessbelagda handlingar.

Carolina Nilsson och de tre andra försvararna vill veta hur Gällivare tingsrätt har agerat när en domstolshandläggare olovligen kom in i sekretessbelagda handlingar.

Foto: Christoffer Markström

Gällivare2022-03-24 15:41

Försvarsadvokaterna i det uppmärksammade målet om människorovet i Malmberget känner sig förda bakom ljuset när det gäller händelsen där sekretessen bröts. De fick läsa om händelsen i en av våra texter. Åklagarsidan fick däremot reda på vad som hade hänt av Gällivare tingsrätt.

En sjukskriven domstolshandläggare, som dessutom är släkt med målsägaren i fallet, loggade in hemifrån med sin arbetsdator och gick in i sekretessbelagda dokument. 

På onsdagen hade de fyra försvarsadvokaterna, de vars klients fall har blivit överklagade till hovrätten, ett möte där de bestämde hur de ska gå vidare.

Advokat Carolina Nilsson försvarade 30-åringen som i människorovsmålet dömdes till ett och ett halvt års fängelse i tingsrätten. På torsdagen kunde hon berätta hur advokaterna går vidare.

– Vi var rörande överens om vad vi ska göra. I dag tror jag att vi har skickat in den, jag har suttit upptagen i förhandlingar nu under dagen. Men min kollega Magnus Söderlind ska skicka in en skrivelse till hovrätten där vi begär att tingsrätten ska inkomma med vissa frågor vi har, säger Carolina Nilsson.

I skrivelsen vill advokaterna få svar på vad tingsrätten har gjort vid händelsen med handläggaren.

– Det handlar om att vi vill veta när sekretessbrottet har skett. Vi vill veta när man upptäcker det från tingsrättens håll. Vi vill veta vilka handlingar som har man varit inne i olovligen och också vad man har meddelat åklagarna om detta. Sen får vi se vad hovrätten säger om det. Jag kan tänka mig att den kommer att begära de uppgifterna från tingsrätten.

Kan det som har hänt vara nog för att rättegången ska tas om i tingsrätten?

– Det är omöjligt att svara på just nu eftersom vi inte när det har skett eller vilka handlingar det handlar om och vilka konsekvenser det har fått. Så den frågan kan jag inte svara på i dag. Den kan jag svara på när vi i så fall har fått underlaget från tingsrätten.

Förväntar ni ett snabbt svar från hovrätten?

– Den här frågan tror jag att de kommer att ge svar på relativt snabbt. Det är en ganska liten isolerad fråga som relativt snabbt borde kunna handläggas. 

Personalansvarsnämnden på Domstolsverket straffade inte domstolshandläggaren för händelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!