Efter kraven: Många använder munskydd

Sedan januari rekommenderas patienter och besökare inom vården att använda munskydd för att minska smittspridning. "Vi ser en trend att det blir fler och fler", säger Marita Eriksson, verksamhetschef Laponia hälsocentral .

Kravet på munskydd vid vårdbesök infördes för ett par veckor sedan av Region Norrbotten.

Kravet på munskydd vid vårdbesök infördes för ett par veckor sedan av Region Norrbotten.

Foto: Lisa Eriksson

Gällivare2021-03-03 17:00

På parkeringen utanför Gällivare sjukhus och hälsocentralerna drar merparten på ett munskydd innan de kliver in i byggnaderna. Utanför entrén till Gällivare hälsocentral slänger Karl-Lennart Bergman sitt munskydd i soptunnan efter besöket.

– Jag såg att de delade ut det till andra där inne så jag frågade om jag också fick ett. Men det är svårt att andas och glasögonen immar, så det är lite besvärligt, säger han.

Uppfattningen hos vårdinrättningarna är att följsamheten till rekommendationen att använda munskydd vid besök är god. I kallelsen till hälsocentralen följer rekommendationen med.

– Grunden är att det är en rekommendation och någonting man tillhandahåller själv, men vi upplever att en stor del av våra patienter använder munskydd. Vi ser en trend att det blir fler och fler, säger Marita Eriksson, verksamhetschef vid Laponia hälsocentral.

Hos Gällivare hälsocentral är uppfattningen densamma.

– De flesta har och de som inte har ger vi munskydd till, oron finns ju att de ska ta slut och att våra leveranser ska utebli, men de får ett hos oss. Så alla har munskydd utom de som vägrar, men det är inte många, säger Kirsten Hallman Pettersson, VD vid Gällivare hälsocentral.

Även närsjukvårdschef Gitt Ström har den uppfattningen.

– Det jag ser när jag rör mig är att det är en stor följsamhet, det är vi glada över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!