Efter kaoset på Gällivareskolan – staten ingriper

Efter en turbulent tid med lärarbrist, konflikter mellan elever, dålig arbetsmiljö och läraravhopp har Skolinspektionen beslutat att vidta åtgärder mot Sjöparksskolan i Gällivare.
– Det är en ovanlig åtgärd, säger biträdande skolchefen Riitta Kotavuopio Olsson.

Rådgivare skickas till skolan efter lång tid av turbulens.

Foto: Niclas Petersson

Gällivare2025-02-04 11:26

NSD har tidigare rapporterat om det minst sagt stormiga läget på Sjöparksskolan. Bland annat har lärarbrist lett till inställda lektioner och alla fritidsledare har lämnat skolan på grund av arbetsmiljön.

Nu ingriper Skolinspektionen. I beslutet framgår att det finns allvarliga och omfattande brister på skolan och att eleverna inte får undervisningstiden som de har rätt till. Skolan kritiseras för att inte ge särskilt stöd till elever som behöver det och brister i arbetet med elever som har omfattande frånvaro. Även när det gäller trygghet och studiero ser Skolinspektionen stora brister.

Skolinspektionen kommer i och med beslutet om statliga åtgärder att skicka två rådgivare till skolan för att leda arbetet med att avhjälpa bristerna. Kostnaden kommer att falla på Gällivare kommun, som kommer att faktureras för åtgärderna som ska pågå som längst i nio månader.

Tillförordnad förvaltningschef Riitta Kotavuopio Olsson har varit i kontakt med Skolinspektionen och välkomnar myndighetens beslut.

– Det är en ovanlig åtgärd och jag har inte hunnit läsa igenom materialet men de kommer att leda förändringsarbetet med fokus att åtgärda bristerna som uppkommit vid inspektionerna, säger hon.

Kommunen har tre veckor på sig att överklaga beslutet innan det börjar gälla, men det kommer inte att ske, enligt tillförordnad skolchefen.

undefined
Sjöparksskolan, Gällivare

Barn- och utbildningsförvaltningen har varit hårt ansatt. Båda rektorerna på Sjöparksskolan är sjukskrivna medan Skolchef Ulrika Forsström, som kliver av jobbet som skolchef i början av mars, är på semester. Det kan ha påverkat arbetet med att förankra de förändringar som Skolinspektionen krävt i sina inspektioner.

– Det är en annorlunda situation. Just nu har vi inte ordinarie rektorer på plats utan en biträdande som jobbat där en tid och en vikarierande son nu har stöd från förvaltningen för att skapa trygghet och studiero, säger Riitta Kotavuopio Olsson.

När rådgivarna kommit på plats om några veckor ska först en handlingsplan tas fram. I nuläget jobbar skolan utifrån en handlingsplan efter Skolinspektionens utredning i november, enligt biträdande skolchefen.

– Men det arbete vi gör nu kommer säkert kompletteras och justeras framåt med rådgivarna.

Skolinspektionens beslut om statliga åtgärder för rättelse har bara hänt en gång tidigare och det var i Botkyrka söder om Stockholm 2019.

Hur pass stor befogenhet har de två rådgivarna i att fatta beslut? Skulle de till exempel kunna göra så att kommunen återgår till fler 1-9 skolor så som skolstrukturen var tidigare?

– Det kanske inte är det första syftet med förändringsarbetet utan snarare att åtgärda de brister som lyfts i granskningen av den aktuella skolan. För det är som är fokuset med utredningen.

Enligt tillförordnad skolchef handlar en stor del av arbetet för rådgivarna att skapa ny struktur och bidra till att förändra kulturen på skolan.

– Alla ska vara med och då ska det vara kommunikation och vara transparent i processerna. Vi har bland annat fått ett informationsbrev att dela ut till vårdnadshavare som redan nu vet att det kommer att arbetas med olika kvalitetsutvecklingsområden i skolan, säger Riitta Kotavuopio Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!