Branden hade ett snabbt förlopp och 13 enheter från räddningstjänsterna i Gällivare, Kiruna och Jokkmokk deltog i släckningsarbetet. Under den kraftiga branden som förstörde byggnaderna spred sig brandröken över stora delar av Gällivare. Ett flertal personer skulle behöva uppsöka sjukvården, bland annat för rökskador.
Några dagar efter branden uppgav Frida Klarin, tillförordnad chef vid Räddningstjänsten i Gällivare, att mycket tydde på att branden startat i ett tak där det pågick takläggningsarbete.
För en vecka sedan uppgav Annica Taivalsaari, förundersökningsledare för polisen i norra Lappland, att brandutredningen fortfarande pågick och räddningstjänstens bedömning har därför ännu inte bekräftats.
Det brandhärjade byggnaderna omfattar sex lokstallar, ett snickeri samt ett duschrum. Byggnader som kom till när järnvägssträckningen Gällivare – Narvik byggdes under åren 1898-1902. En tid då tågtrafiken på banan var tänkt att drivas med ånglok.
Lokstallen som byggdes efter sträckan var nödvändiga för att inhysa flera olika typer av lok för malmtransporter. Byggnaderna användes även vid reparationer på loken.
Utöver lokstallen krävde ångtågstrafiken att det fanns depåer för påfyllning av kol och vatten till loken mellan varje station på sträckningen. Längs hela sträckningen fanns det därför också en station vid varje mil mellan Gällivare och Narvik. Mellan stationerna uppfördes även tre banvaktarstugor som hade som uppgift att övervaka att spåren var framkomliga.
Många av byggnaderna och så även lokstallen skulle komma att ha spela ut sin roll i samband med att malmbanan blev elektrifierad år 1924.
I anmälan som Trafikverket lämnat in till kommunen uppger myndigheten att branden skadat byggnaderna så pass allvarligt att de vill riva byggnaderna. Trafikverket uppger även att de vill utreda möjligheten att renovera lokstall fem och sex, de byggnader eller delar av byggnader som fortfarande är någorlunda intakt.
– Det finns ett kulturhistoriskt värde i byggnaderna som redan dokumenteras på 80-talet och vi försöker nu kartlägga vad som ska ske med byggnaden framöver. Men ännu har vi inte allt underlag för att kunna fatta ett beslut, säger Johan Eriksson Buhr, samhällsbyggnadsstrateg, vid Gällivare kommun.