"Dyrt och diktatoriskt"

Kommunens nya rutiner gällande slamtömning möter protester från hushåll som har enskilt avlopp.- Plötsligt ökar kostnaderna med 3 000 kronor, för en extra slamtömning som vi inte har behov av, säger Bengt Storm i Sakajärvi.

Bengt Storm tycker att kommunen beter sig diktatoriskt som berordrat slamtömning två gånger per år, vilket innebär kostnader på ytterligare 3 000 kronor.FOTO: Marie Ridderström

Bengt Storm tycker att kommunen beter sig diktatoriskt som berordrat slamtömning två gånger per år, vilket innebär kostnader på ytterligare 3 000 kronor.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-06-07 15:00

Bengt Storm bor i Sakajärvi, 15 kilometer öster om Gällivare. I ett rött hus med vita knutar har han och hustrun varit fast boende sedan 20 år. När slambilen plötsligt rullade in på gården för att utföra en extra slamtömning, blev han minst sagt upprörd.
- De hade aldrig meddelat oss om detta. Det känns diktatoriskt att kommunen beordrar en extra slamtömning. Vi har inte något behov av två slamtömningar per år och det kostar 3 000 kronor per gång. Det är en kännbar utgift, speciellt för pensionärer, som fått höjd skatt, säger Bengt Storm.
"Överförmynderi"
Han tycker att detta är ett felaktigt agerande av kommunen som inte ens sänt ett informationsbrev till berörda hushåll.
- Det är rent ut sagt fördjävligt. Jag har krävt en motivering från ansvarigt håll i kommunen, men efter att ha blivit bollad runt till fem-sex personer som inte kan svara på frågorna, så gav jag upp och ringde tidningen. De skyller på varandra.
- Om jag ska köpa en liter mjölk, inte börjar handlaren i affären att pådyvla mig två liter mjölk, för att affärerna ska gå bra. Jag måste väl få bestämma vad jag ska köpa. Miljöskäl kan det inte vara, jag har sluten tank och det blir inte bättre för miljön om jag tömmer tanken två gånger. Tvärtom, det blir sämre för miljön, säger Bengt Storm.
"Miljöproblem"
Bengt Storm säger att han har en rymlig tank på sex kubik och det lilla hushållet har inte behov av två tömningar.
- Jag tycker det här liknar överförmynderi, lite Ceausescu-metoder.
Han berättar att mannen i slamtömningsbilen mött kraftiga reaktioner från människor som känt sig överkörda.
Håkan Grönberg, chef för vatten- och avloppsavdelningen i kommunen, säger att kommunen infört nya rutiner och ny slamtaxa.
- Vi har haft en annons i Kometen. Alla som har enskilt avlopp berörs av detta och bakgrunden är att vi har haft miljöproblem. Vi har fått klagomål från bygg- och miljö, om att avloppen breddar över och och rinner ut i vattendrag och sjöar.
"Låter dyrt"
- En del vistas mycket i sina fritidshus. Det kan även finnas andra orsaker som jag inte känner till, därför hänvisar jag till avdelningschef Lars Dyrlind. I alla sådana här ärenden är det politikerna som fattar besluten och vi tjänstemän har bara att verkställa dem.
- Spontant kan jag tycka att det låter dyrt och naturligtvis kan man skriva till oss om de tycker att det är galet, så kan vi titta på det och kanske ompröva det, säger Håkan Grönberg.
NSD har sökt nämndsordförande och avdelningschef för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om