Dundret Runt 50-årsjubilerar

Dundret Runt firar 50-årsjubileum i helgen och hoppas på nytt deltagarrekord. I tävlingsklassen deltar storstjärnor som Hellner och Richardsson.

FRILUFTSFRÄMJANDET. Full fart på kansliet där Harry Karlsson och Linda Smedman tar emot anmälningar till Dundret Runt.

FRILUFTSFRÄMJANDET. Full fart på kansliet där Harry Karlsson och Linda Smedman tar emot anmälningar till Dundret Runt.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2014-04-02 22:03

Dundret Runt laddar för stor jubileumsfest i helgen. På lördag går startskottet för Sveriges äldsta "håll i form lopp". Sedan två år tillbaka har man infört en tävlingsklass för att locka elitåkare. NSD Classic heter tävlingen som lockar storstjärnorna Hellner och Richardsson. I damklassen gör Jenny Hansson comeback.

Arrangörerna hoppas på nytt deltagarrekord.

– Vi hoppas på minst 1500 åkare. I fjol åkte 1243 personer, tremilen eller femmilen. De flesta åker tremilen. Yngste deltagaren i fjol var en sjuåring som åkte tremilen, de äldsta är uppåt 80 år, säger Kjell Henriksson, vice ordförande i Friluftsfrämjandet.

Många ideella krafter behövs för att genomföra Dundret Runt. 1500 kuvert med nummerlappar och startkit packas av funktionärerna. Mat- vätskekontroller och vallaservice förbereds.

Förr färdades skidåkarna med linbana upp till Dundret, men efter ett skidlopp 1969 med fruktansvärt isföre som ledde till massor av skador, skid- stavbrott lades banorna om.

Linda Smedman, kanslist på Friluftsfrämjandet tar emot anmälningar, tillsammans med volontären Harry Karlsson.

– Massor att göra men jättekul, säger hon.

Jubileumet firas med fina priser. Segrare i herr- och damklassen belönas med 10 000 kronor, dessutom delas bergs- och spurtpriser ut. Alla som åker motionsklassen kan vinna på startkorten, högsta vinsten är en vistelse i Stora Sjöfallet med helikoptertur.

Lars Turdell, ordförande i Friluftsfrämjandet, delar ut nummerlappar i Norrskensgallerian.

– Nu har vi 1200 anmälda och vi kommer att slå deltagarrekordet med råge. I dag får man inte vara främmande för tävlingsmoment i Dundret Runt. Vi ser det som att vi anpassar oss till den nya tiden. Jag tror att Eric Nylander och de andra som startade Dundret Runt hade förstått att man i dag behöver tidtagning. Den stora volymen är ändå motionärer som åker utan tidtagning. Duktiga elitåkare är dragplåster även för motionärer. Vi eftersträvar en volymtillväxt och då tror vi det är rätt att ha både motionslopp och tävlingslopp. Det är viktigt för att bidra till besöksnäringen på orten och vi ser att många kommer utifrån, vi har många nationaliteter i Dundret Runt, säger han.

På söndag genomförs Dundret Runt Skate, ett tremilalopp i fristil med tävlings- och motionsklass. Barnens Dundret Runt hålls på söndag med två alternativ, 500 meter eller 2,5 km.

Fotnot: Aktörerna i Dundret Runt är SportEvent Gällivare Lapland och Friluftsfrämjandet. NSD är hudvudsponsor.

D

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om