Kommunen lånar 68 miljoner kronor till krisande fjällanläggningen

På måndagen blev det klart att det kommunala Dundrets fjällanläggningar AB får låna ytterligare 68 miljoner för att göra investeringar. Nu måste bolaget kunna vända på sina röda siffror.

På måndagen fattade kommunens politiker besked om ytterligare lån till det kommunala bolaget Dundret fjällanläggningar AB.

På måndagen fattade kommunens politiker besked om ytterligare lån till det kommunala bolaget Dundret fjällanläggningar AB.

Foto: Linda Kask

Gällivare2024-12-10 00:01

Nyheten i korthet

  • Dundrets fjällanläggningar AB, ett kommunalt bolag, får låna ytterligare 68 miljoner kronor för att komma till rätta med sina ekonomiska problem. Lånet kommer att tilldelas över de kommande tre åren.
  • Moderaterna och Sverigedemokraterna motsatte sig förslaget, menade att pengarna skulle vara bättre använda på kärnverksamheter som skola och vård.
  • Det nya lånet innebär att det kommunala bolaget använt 193 miljoner av de 240 miljoner som kommunen tidigare gått med på att gå i borgen för Dundret Fjällanläggningar AB.

Enligt beslutsunderlaget ska de 68 miljonerna kronor tilldelas bolaget över de tre kommande åren. I förslaget framkommer att bolaget måste låna på grund av att man inte kan ta fram ett helt nytt kostnadsförslag på grund av bolagets ekonomiska läge samt ett tidigare beslut om driftbidrag.

Moderaterna och Sverigedemokraterna var de två partier som valde att inte ställa sig bakom majoritetens förslag.

undefined
Eric Palmqvist menade att det var dags att säga nej till ytterligare lån till fjällanläggningen.

– Jag ser bara ett svart hål att sätta pengarna i. Vi måste någonstans sätta ned foten, sa Eric Palmqvist (SD).

De båda partierna ansåg att pengarna hade gjort bättre nytta om kommunen valde att satsa på sin kärnverksamhet istället, så som skola, vård och omsorg. Majoriteten tycker däremot att det finns utrymme för att bevilja lånet till fjällanläggningen på grund av att det redan finns en handlingsplan på plats för att förbättra kommunens ekonomi.

undefined
Kommunstyrelsen ordförande Birgitta Larsson (S) menade att kommunen fattat flera förslag för att kommunen ska kunna bättra på sina ekonomiska förutsättningar.

– Vi har fattat många beslut om det i den här församlingen. Senast den 3 november fattade vi beslut om att samtliga verksamheter behöver se över kostnaderna, sa Birgitta Larsson.

Så sent som i juni månad i år fattade kommunens politiker ett beslut om att ge fjällanläggningen 20 miljoner över tre år i driftbolag. Det på grund av oförutsedda utgifter i form av inflation och ökade räntor som bolaget hade drabbats av.

På måndagen togs också beslut om ett nytt ägardirektiv för fjällanläggningen. Ett beslut som kom att debatteras hårt efter att Moderaterna och Sverigedemokraterna velat sätta ett tak för framtida driftbidrag om sju miljoner kronor per år.

undefined
Lars Alriksson (M) förespråkade att kommunen inte skulle bevilja mer pengar till Dundret.

– Det är den summan som vi ser behövs för att kunna att hålla den service som vi behöver för samhällsinvånarna, skidgymnasiet och de kustinvånarna som kommer på besök, sa Lars Alriksson (M).

De båda partierna vill även se att fjällanläggningen med driftstödet inräknat ska ha ett positivt resultat i slutet av 2025.

Från majoritets sida hävdar man dock att ett låst driftbidrag skulle göra det svårare för bolagets att på längre sikt stå på egna ben.

Kommunens turer kring Dundret och det kommunala bolaget, som bildades i samband med inköpet av fjällanläggningen 2019, har varit många. Från starten har fjällanläggningen fått återkomma till politikerna vid flera tillfällen för att begära mer pengar.

Det nya lånet gör att det kommunala bolaget nu har använt 193 miljoner av de 240 miljoner som kommunen tidigare gått med på att gå i borgen för Dundret fjällanläggningar AB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!