Dumpade schaktmassor orsakar ilska: "Polisanmälan nästa steg"

Frustrationen växer bland villaägare i Koskullskulle. Kommunens byte av ledningar orsakar översvämningar, som förstör både tomter och hus. "Nästa steg måste bli en polisanmälan", säger Sivert Öderyd, en av de drabbade.

Karin och Sivert Öderyd är bedrövade över situationen. I våras förstördes hela deras vardagsrumsgolv när vattenmassor trängde sig in i källaren.

Karin och Sivert Öderyd är bedrövade över situationen. I våras förstördes hela deras vardagsrumsgolv när vattenmassor trängde sig in i källaren.

Foto: Niclas Petersson

Gällivare2024-09-04 00:01

Nyheten i korthet

  • Ett kommunalt projekt i Koskullskulle har orsakat översvämningar i bostadsområden genom dumpning av schaktmassor i ett grönområde.
  • Trots kommunens löften om att åtgärda situationen, är frustrationen stor bland villaägare som drabbats av översvämningar och skador på sina fastigheter.
  • Kommunen är medveten om krav på ersättning för skadorna och planerar att utreda frågan, medan boende överväger rättsliga åtgärder.

– Vi har en granne som har fått in avloppsvatten i källaren tre gånger i år. Hon ringde mig och var helt förtvivlad. Hon berättade att hon bett kommunen om hjälp, men att de svarade att de inte hade med det att göra, säger Sivert Öderyd.

undefined
Schaktmassorna har skapat en flera meter hög vall som vetter mot skogen åt ena hållet och mot villatomter åt det andra.

Kommunens arbete med att byta ut ledningar inleddes med att massorna transporterades bort till andra områden. Men sedan ändrade man sig och dumpade resterande massor bakom husen på Västra Rundgatan, vilket har fått förödande konsekvenser för de boende.

– Höjer man marken med över 0,5 meter måste man ha marklov. Här har man ju höjt med flera meter, säger Sivert Öderyd och fortsätter:

undefined
Slänten till vallen går väldigt nära tomtgränserna.

– Innan hade vi kanske 25 meter till slänten. Nu har vi fem meter. Och grannen bara en meter. Vi har fått ett jättestort vatteninflöde på tomten och vi har fått in dagvatten i källaren.

Sedan 1982 har familjen Öderyd haft ett vardagsrum i källaren med parkettgolv. Huset, som byggdes 1956, har aldrig tidigare haft några problem med översvämningar – förrän nu.

undefined
Karin och Sivert Öderyd har tvingats riva upp och slänga både parkettgolvet och isoleringen.

– Jag gick ner en morgon för att hämta potatis och då var parkettgolvet fullt av vatten. Av någon anledning hade det blivit stopp i utrinningen från huset till dagvattenbrunnen som finns på gatan utanför, säger Sivert Öderyd uppgivet.

Flera boende har skickat in anmälningar till kommunen, men responsen har varit minimal, menar de.

– Vi har inte fått någon återkoppling från kommunen. Vi har inte hört någonting, säger Sivert Öderyd.

undefined
Karin och Sivert Öderyd har påverkats starkt av översvämningen, men även av hur de tycker att kommunen har hanterat ärendet. "Man kan ju fan inte sova om nätterna, utan ligger bara och tänker på det här", säger Sivert Öderyd.

De boende har sett hur deras tidigare välskötta grönområde, som de kallat för "ängen", har förvandlats till en slänt som leder till att vatten nu rinner direkt in på deras tomter. Under vårens snösmältning var situationen som värst, med stora mängder vatten som rann ner för slänten och in på tomterna.

– Ängen tog ju hand om allt dagvatten innan.

undefined
Längs vallen har det bildats tydliga rännilar efter regn- och smältvatten. "Vattnet rinner rakt ned längs slänten och in på våra tomter.", säger Sivert Öderyd.

Den nytillträdde kommundirektören Jon Åström Gröndahl har besökt området.

– Han var helt bedrövad när han såg hur det ser ut här. Han sa att det såg för jävligt ut, berättar Sivert Öderyd.

Han jämför situationen med vad som hade hänt om man hade gjort samma sak med schaktmassorna från bygget av multiaktivitetshuset.

– Tänk vilket liv det hade blivit om de dumpade schaktmassorna och gjorde en stor kulle mitt på Vassaratorget.

undefined
På kullen har det bildats flera djupa slukhål, varav ett par över en meter.
undefined
Någon slags slang sticker upp ur jordmassorna.
undefined
Ett metallbit som ser ut att vara en del från något slags fordon.

Med den annalkande vintern är oron stor bland de boende att om schaktmassorna fortfarande är kvar, så kommer problemen att återkomma till snösmältningen nästa vår.

– Vi vågar inte göra något med vår källare förrän vi vet att det är säkert, säger Sivert Öderyd.

Förvaltningschefen för samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen, Nina Eliasson säger att åtgärder ska göras. 

– Jag förstår absolut villaägarnas frustration och ilska över situationen, säger Nina Eliasson.

undefined
Nina Eliasson, förvaltningschef för samhällsbyggnad och teknik, Gällivare kommun.

Kommunen har nu tagit beslut om att schaktmassorna ska tas bort och området återställas, något som miljö-, bygg- och räddningsförvaltningen krävt.

– Vi har haft en dialog med projektavdelningen och angett att de behöver avlägsna massorna vid Västra Rundgatan, behandla eller avyttra avfallet på ett godkänt sätt och återställa området, säger Johanna Hjerpe, miljöinspektör vid förvaltningen.

undefined
Vid regn så bildas det stora vattenpölar vid foten av slänten till vallen med schaktmassor.

Hon förklarar också att om åtgärderna inte vidtas inom september månad, kommer de att förelägga kommunen att vidta åtgärderna.

– Vi kommer att följa upp ärendet tills massorna är borta och platsen är återställd.

Situationen har eskalerat till den grad att de boende till och med har övervägt rättsliga åtgärder.

– Nästa steg måste ju bli en polisanmälan, men det känns ju inte så kul att behöva tvingas göra det mot sin egen kommun. Vi vill ju bara bo här, vi vill ju inte hålla på och bråka om sånt här, säger Sivert Öderyd.

Han hoppas på kompensation för de kostnader som översvämningarna orsakat.

undefined
De närboende har genom åren skött om klippningen av gräset i området som de kallar för "ängen".

Nina Eliasson bekräftar att kommunen är medveten om ersättningskraven och att frågan om vad som orsakat skadorna kommer at utredas.

Hon säger vidare att hon beklagar situationen och menar att kommunen har haft goda intentioner med projektet, men att fördröjningar och kommunikationsproblem har förvärrat läget.

– Nu är projektet i slutfasen och det är nu vi börjar titta på som har hänt, säger Nina Eliasson.

undefined
Grannarna Rickard Andersson Pirtii, Sivert Öderyd, Yvonne Sjöholm och Lars Berglund är bedrövade över hur kommunen hanterat problemen med schaktmassorna.

Sivert Öderyd säger att de flesta boende i Koskullskulle i flera år har haft svårt att lita på Gällivare kommun.

– Kommunalråden har ju avfärdat Kullens intresseförening och upphört med allt samarbete med oss. Så deras förtroende är förbrukat.

undefined
I våras var Lars Berglunds tomt helt översvämmad av vatten som runnit nedför slänten på vallen med schaktmassor.
undefined
En gammal kabel sticker upp ur marken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!