Dolda kostnader

I dag ska kommunfullmäktige ta beslut om Gällivare kommuns vara eller inte vara i den föreslagna gymnasiesamverkan inom Lapplands kommunalförbund.Moderaten Eva Alriksson kommer att yrka på återremiss, grundat på kostnadsberäkningar som gjorts men inte finns med i beslutsunderlaget.

Eva Alriksson (M).

Eva Alriksson (M).

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2009-03-30 06:00
Frågan om en gemensam gymnasieorganisation mellan Gällivare, Kiruna, Pajala och Jokkmokk har nu nått kommunfullmäktige. Det är dags att fatta beslut om Gällivare kommuns gymnasieskola ska ingå i organisationen från och med 1 januari 2010.
Men Eva Alriksson (M) ska yrka att ärendet går på återremiss ända tillbaka till barn-, utbildnings- och kulturnämnden. Anledningen är att hon fått för beslutsunderlaget dolda kostnader i sin hand.
-För att kunna ta rätt beslut måste vi ha alla de ekonomiska konsekvenerna och konsekvenserna för eleverna i beslutsunderlaget, säger hon.
Extra budget
Utredningen som gjorts på Välkommaskolan visar behov av en extra budget på närmare 1,3 miljoner kronor för genomförandet under 2009. Bland annat är det personal, resor, utbildning, adminsitration, marknadsföring, möten och kompetens som ska bekostas inför sjösättandet av den nya organisationen.
Utredningen visar vidare på ännu oberäknade kostnader för byte av elev- och schemaregistreringsprogram, resor, handledare och utrustning i samband med distansundervisning, datasupport, elevhälsa, gymansiesärskola och övergripande administration.
Dyr distansundervisning
Ett försöka att hålla distansundervisning mot Pajala i franska visar att det kostat 5 500 kronor mer att hålla den än undervisning på plats i egen regi. Pajalaeleverna framförde också stort missnöje och visade på försämrade resultat. Detta resulterade i att försöksundervisningen lades ned.
För att hålla distansundervisning ska handledare finnas på plats på varje ort, enligt Skolverkets nya regelverk. Även detta ökar förstås kostnadsbilden avsevärt.
Farorna
Lars Alriksson (M) framhåller att om Gällivare kommun en gång går in i organisationen, tar det tre år att komma ur den.
-Dessutom blir det stora svårigheter att dela upp allt man fört med sig i boet. Och går kommunen in måste den också bekosta förbundet. Uppstår det underskott är det bara för kommunen att ebtala det. Det kan innebära att kommunen får dra ned i de egna verksamheterna för att ha råd, säger han och menar att både barn- och äldromsorg då kan komma i fara.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om