– Det är en otroligt smittsam sjukdom som funnits länge och hittills har vi inte haft den sjukdomen i Gällivare. Men däremot har vi haft många andra typer av smittsamma sjukdomar, säger Lotta Lindelöf, ridskolechef vid Ridskolan Dundret.
Abortviruset är inte en ny sjukdom och likt många andra virus har det möjlighet att mutera och vid det konstaterade utbrottet är det en aggressiv variant av viruset som påträffats. Den neurologiska varianten av viruset gör hästar blir förlamade samt att dräktiga ston kan kasta eller abortera sina föl. För vissa typer av abortvirus finns det därför vaccin men inte mot den neurologiska varianten.
Lotta Lindelöf äger själv ett dräktigt sto och hon känner en viss oro efter att det har konstaterats fall av abortviruset i Sverige.
– Vanligtvis sätts dräktiga ston i karantän ett par månader innan födsel men på grund av att det konstaterats corona här i stallet så har jag inte kunnat flytta henne till ett annat stall, säger hon.
Som en del i att minimera risken för coronaviruset bland hästarna har ridklubben vidtagit smittskyddsåtgärder enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.
Men en av de viktigaste åtgärderna, att socialt distansera hästarna, har varit svår att genomföra då det råder begränsad yta i och med att ridklubbens stall byggs om.
– En av de stora skillnaderna mellan corona och abortviruset är att abortviruset smittar via luften. Det gör att säkerhetsavståndet behöver vara 50 meter för att det inte ska finnas en risk för spridning. Det är i princip omöjligt häruppe där det är kallt om det inte finns ett separat stall, säger Lotta Lindelöf.
Abortviruset är en form av herpesvirus som kan ligga vilande vilket gör att dräktiga ston kan föra över viruset till sitt föl vid födseln.
– Om så sker kan fölet dö inom ett par timmar efter att det fötts, säger Lotta Lindelöf.
Ridklubben Dundret har tidigare setts som föregångare då klubben 1996 byggde gäststallet där syftet varit att kunna isolera sjuka hästar och låta nya hästar stå i karantän i ett par veckor efter att de anlänt till stallet. Men gäststallet är enligt Lotta Lindelöf inte längre i nog gott skick att brukas.