Bakgrunden är denna: Under 2012 ska kvinnan ha blivit sexuellt trakasserad av en manlig kollega på Kiruna pastorat. En utredning gjordes och den manliga kollegan fick en muntlig varning. Kvinnan valde sedan att lämna sin anställning.
Tre år senare sökte hon på nytt en tjänst hos Kiruna pastorat. När hon inte fick den kontaktade hon fackförbundet Unionen som startade en förhandling med Kiruna pastorat. Det visade sig att den som anställts hade sämre kvalifikationer än kvinnan.
Kvinnan kräver 100 000 kronor i diskrimineringsersättning. Kiruna pastorat bestrider diskriminering. Kvinnans juridiska ombud Anne Alfredsson menar att kvinnan blivit diskriminerad.
– Genom att ha en lite otydlig annons och inte fråga de arbetssökande så mycket så kan en arbetsgivare göra lite grann som de vill. Min uppfattning är att de gjort så, säger hon.
På egen begäran ska en arbetssökande som inte anställts få skriftlig uppgift av arbetsgivaren om vilken utbildning och yrkeserfarenhet den som fick tjänsten hade.
– Arbetsdomstolen säger att en arbetsgivare måste kunna säga varför en arbetssökande anses som mer lämplig än en annan men det har inte den här arbetsgivaren gjort, säger Anne Alfredsson.
– Arbetsgivaren säger bara att den andra personen har bättre förutsättningar men de kan inte förklara det, säger hon.
Hon säger också att pastoratet avstått från arbetsintervjuer och inte bett om referenser.
– På så sätt får ju en arbetsgivare reda på vem du är men det har pastoratet avstått från. Det är mycket anmärkningsvärt, säger hon.
Tidningen har sökt Kiruna pastorats ombud utan framgång. Dom meddelas 17 mars.