Direktören lugnade oroliga bankkunder

Finanskrisen skapar oro bland bankkunder världen över. I Gällivare utlyste Sparbanken Nord ett möte för att informera och lugna oroliga kunder.

Hans Heikki, chef för Sparbanken Nord i Gällivare och Malmberget, säger att kunderna kan känna trygghet med sin bank. "Vi är en helt fristående bank, men köper tjänster av Swedbank."

Hans Heikki, chef för Sparbanken Nord i Gällivare och Malmberget, säger att kunderna kan känna trygghet med sin bank. "Vi är en helt fristående bank, men köper tjänster av Swedbank."

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2008-10-09 06:00
På onsdagen mötte han 50-talet kunder i Pelarsalen i Grand hotel. Rubriken för mötet var: "Bankkrisen i världen. Hur går det för oss lokalt?"
Erik Hägglöv gav en bakgrund till finanskrisen.
- Det startade med subprimelån, huslån till kunder med svag ekonomi. Det är inte en välgärning att säga ja till kunder med svag ekonomi. När räntorna höjdes och rabatterna försvann så började ekonomin knaka. I Sverige går villaskulder till kronofogden. I USA går du till banken och lämnar nyckeln, så är huslånet borta, säger Hägglöv.
-Hade amerikanarna lärt sig vad vi lärt oss redan på 60-talet, så hade läget varit ett annat, säger han.
Det finns en stor skillnad mellan dagens finanskris och finanskrisen på 90-talet.
-Då hade vi ett svagt moder Svea. Nu är vi jättestarka. Det strömmar pengar in till Sveriges riksbank, säger han.
"Problem om förtroendet faller"
Problemet är om förtroendet för bankerna sviktar. Då försvåras upplåningen.
-Det kan bli ett problem om kunderna vänder banken ryggen. De fyra svenska storbankerna, Swedbank, Nordea, SE-banken och Handelsbanken har måttliga exponeringar mot krediter i USA, säger han.
Hans personliga uppfattning är att det finns några internationella aktörer som försöker stycka aktiemarknaden, men visar de svenska bankerna även fortsättningsvis goda vinstresultat vänds f okus snart mot annat håll.
SEB och Swedbank har störst exponering mot Baltikum. Risken har ökat i denna region på grund av bromsande konjuktur. Osäkerheten gör att bankerna bara lånar ut pengar till varandra på en till två dagar.
"Norrbotten klarar lågkonjukturen"
Erik Hägglöv tror att Norrbotten kommer att klara sig undan lågkonjukturen tack vare den blomstrande gruvindustrin. Värre blir det i övriga Sverige.
-Finanskrisen driver på lågkonjukturen och bilindustrin blir nästa varvskris. Aldrig tidigare har man sett en så snabb konjukturnedgång, säger han.
Medierna driver på spekulationerna, anser han.
-Nyanserade uttalanden får inte samma utrymme som skandalrubriker. Swedbank har varit hårt utsatt. Våra kunder kan vara trygga. Sparbanken Nord har aldrig gått bättre. Vi får ständigt förklara skillnaderna mellan oss och storbankerna, särskilt Swedbank. Vi har ökat utlåningen i Norrbotten och vi låter pengarna jobba i Norrbotten. Inlåningen fortsätter att öka i oktober och resultatet för de senaste åtta månaderna är 93 miljoner, i fjol samma tid var det 73 miljoner. Vi har aldrig haft högre vinst än i dag, säger han.
Sparbanken Nord startade 1852 och har en god soliditet efter många vinstgivande år, menar Hägglöv.
-Därför finns ingen anledning till oro. Från och med den 6 oktober har den svenska regeringen höjt insättningsgarantin till 500 000 kronor per person. Alla konton utom individuella pensionskonton täcks av garantin. Genom samarbete med andra banker kan garantin öka till flera miljoner. Jag tippar att oron på finansmarknaden har lagt sig om 2-3 månader. Jag tror att nästa smäll kommer i Danmark, säger Hägglöv.
Byter inte bank
Bland mötesdeltagarna fanns Gunnar Lundgren.
-Vi är nog många som oroar oss för bankkrisen. Så mycket pengar har inte vanliga löntagare att de kan spela med pengarna i någon större omfattning. Jag hade önskat att man kunnat inflationsskydda sparpengarna. Informationen var rak och bra. Jag känner att jag fått svar på mina frågeställningar och jag har inga planer på att byta bank, säger Gunnar Lundgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om