Sedan ett drygt år har Gällivare kommun tagit fram detaljplaner för att få plats för boenden åt 5 000 besökare på Dundret. Målet är att kraftigt öka antalet besökare på fjällanläggningen och vända det kommunala bolagets röda siffror.
De två detaljplanerna, på västra sidan av fjällanläggningen ner mot Harrträsk, skulle enligt kommunens tidsram ha beslutats och antagits under första kvartalet 2024. Men de har behövt justeras efter samråd, enligt Stefan Kosteniemi (S), ordförande för kommunstyrelsens samhällsplanerings- och teknikutskott.
– Vi arbetar för närvarande in de förändringar som uppstått och inväntar besked från länsstyrelsen som även de varit med och sagt sitt, då området angränsar till ett Natura 2000-område, säger han.
Han säger att det är svårt att uppskatta när detaljplanerna kan beslutas.
När Dundrets fjällanläggningar presenterade årsredovisningen på senaste fullmäktige sa styrelseordföranden Johannes Sundelin (S) att bolagets utgifter ses över. Samtidigt pågår en process med att skjuta till kapital, det tredje tillskottet sedan kommunen tog över driften 2019.
– Målet är att öka besöksantalet men samtidigt behöver vi få till ett bra planförslag för att göra det hållbart i längden. Då ser vi att det är viktigt att det får ta den tid det tar, säger han.
För drygt ett år sedan förkunnade Gällivare kommun och Robin Dangoor, vd för tilltänkta exploatören Nowland, att det ska finnas plats för 5 000 gäster till 2032. En satsning som uppskattas kosta två-tre miljarder kronor.
Vid fullmäktige undrade Bengt Flyckt (M) hur det kommunala fjällbolaget ser på Nowlands finansieringsmöjligheter för att genomföra byggandet. Vad tänker du om det?
– Jag tänker inte kommentera enskilda bolags ekonomi, men vi kommer inte släppa mark till någon som inte har förutsättningarna att bygga. Frågan ska ju beslutas om i fullmäktige, men vi i styrelsen kommer säkerställa att det finns pengar och det kommer vi att göra genom att släppa mark i etapper, säger Sundelin.
Utöver två ofullständiga detaljplaner finns en tredje detaljplan som rör byggnation i gamla Liikavaarabacken. Här finns ännu ingen ny exploatör för att bygga andelslägenheter med ski-in möjligheter, efter att företaget Silverskogen kastat in handduken.
När bolaget presenterade sin verksamhetsplan för 2024 uppgavs däremot att man haft kontakt med intressenter.