Det stinker i gruvan

De anställda vid Bolidens Aitikgruva säger att det stinker skit i gruvan. Lukten kommer från det rötslam som transporteras från Stockholm.- Det är både ohygieniskt och drabbar vår arbetsmiljö, säger de anställda.

GÄLLIVARE2009-10-19 06:00
Boliden låter transportera upp rötslam från Stockholm för att användas ute vid Aitikgruvan till att täcka gråbergstipparna. Men nu misstänker de anställda, på vad de anser goda grunder, att avfallet innehåller avföring.
- De senaste tre, fyra veckorna har varit olidliga här ute, säger de som arbetar på skiftlag 2 och fortsätter:
- Vi är ständigt omgivna av en stinkande odör som biter sig fast både i arbetskläder och de maskiner vi arbetar med.
Framför allt är det maskinförare och lastare i gruvan som drabbas av det här. De pekar också på att det är ohygieniskt eftersom slammet fastnar på kläder och annan utrustning och följer med in i rustkurarna.
Stoppade transporter
Det lokala facket, klubb Gruv 136, uppger att transporten av rötslammet stoppades i lördags av Boliden själv. Detta på grund av den besvärande lukt den har spridit omkring sig.
- Meningen är att alla vägar där rötslammet transporteras ska hyvlas och saneras, säger Hans-Göran Ölvebo. Dessutom ska alla maskiner som varit i kontakt med slammet rengöras väldigt noga.
Innan det är gjort kommer ingen transport av slam att fraktas runt i gruvan, enligt honom.
- En annan bidragande orsak till att det har lagt sig en odör över Aitik har nog att göra med det väderomslag med flera varmgrader som nu råder i Gällivare, misstänker Ölvebo.
Jordförbättring
Rötslammet, som använts under flera år i Aitik och transporteras från Stockholm, används som jordförbättring.
Slammet sprids ut på gråbergstipparna för att uppnå en bättre jordmån, som sedan beströs med gräsfrö. Därigenom dämpas damningen, som annars skulle bli ett resultat.
- Tyvärr händer det vid speciellt väderomslag att vi kan få de här problemen, säger Hans-Göran Ölvebo och tillägger att det pågår åtgärder för att minska odören, även om det kan ta lite tid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om