Det ljusnar på arbetsmarknaden

Arbetsmarknadens vårprognos målar en ljus bild för Norrbotten. Gynnsammaste utvecklingen har Malmfälten, där gruvorna ger nya jobb. LKAB behöver rekrytera 200 personer per år, på grund av pensioneringar. De tre nya gruvorna i Svappavaara ger 250 nya jobb.

Foto:

Gällivare2010-06-09 18:54

På onsdagen presenterades arbetsmarknadens vårprognos och det var en ljus bild som målades upp av Lena Jatko, arbetsmarknads-områdeschef på Arbetsförmedlingen.
- Företagen går från uppgivenhet till försiktig optimism. Basindustrierna utvecklas gynnsamt och även privata tjänstesektorn andas en positiv utveckling. Offentlig sektor är det område som verkar få det kärvt, dels beroende på penningbrist men också för att den krymper genom att privata företag erbjuder alternativ, säger hon.
Gruvorna ger jobb
LKAB har stora rekryteringsbehov, beroende på pensionsavgångar och de tre nya gruvorna i Svappavaara-området.
- LKAB:s tre nya gruvor i Svappavaara innebär 250 nya jobb. LKAB:s produktionskapacitet stiger från dagens 28 miljoner ton till 37 miljoner ton per år när de tre nya dagbrottsgruvorna i Svappavara-området är i full drift år 2015, säger Per-Olof Fjällborg, LKAB.
Åldrande befolkning
Gruppen arbetsföra 18-64-åringar minskar i hela länet. Pensionärsgruppen ökar kraftigt och det föds för få barn. Gruppen utlandsfödda bidrar till att dämpa den negativa utvecklingen något. Överkalix och Övertorneå har ett särskilt svårt läge, med utflyttning och en åldrande befolkning. I Pajala visar prognosen på de värsta siffrorna. 60 procent av befolkningen är utanför arbetsför ålder år 2025, men här ger de nya gruvetableringarna hopp om en ljusare framtid.
Ungdomsarbetslöshet
Malmfälten har lägre ungdomsarbetslöshet än Luleå, tack vare de två stora gruvföretagen. Jokkmokk har de bästa siffrorna, med två procent öppet arbetslösa ungdomar.
Norrbotten har större andel ungdomar bland de arbetslösa än riket i övrigt. Största svårigheterna att ta sig ut på arbetsmarknaden har utlandsfödda och äldre med låg utbildning, funktionshindrade och ungdomar med avbruten gymnasieskola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!