– Du har något i hoven, se här! Det är en snäcka, säger Lova Askebrand.
Med snabba steg tar hon sig från älvstranden till de övriga eleverna som håller på att kartlägga sina fynd på den artkarta som lagts ut på marken.
Lova Askebrand är en av de två klasserna på Emmaskolan i Dokkas som under en halvdag fått lära sig mer om ekosystemet i Norrbottens älvar.
En bit längre bort vid älvstranden står en grupp elever. De håller på att vira in det måttband som de tillsammans med ett tidtagarur och en apelsin på att mäta hur snabbt flödet är i en av bigrenarna till Linaälv, allt under övervakning av Tobias Hellman.
– Tanken är att friluftsdagen ska skapa en nyfikenhet hos barn och unga men också att öka deras kunskaper för vad som finns under ytan, säger han.
Tobias Hellman tar upp ett antal mindre stenar i sin hand som han visar för eleverna.
– Det är den här typen av mindre stenar som öringen trivs bäst att leka i. Därför vill vi ta bort de stora stenarna, det är ofta bra att sätta lite större stenar som bildar lite av en mur för att vattnet ska röra sig lite långsammare där öringen lägger sin rom, säger han.
Hittills har 10 klasser på tre olika skolor i Gällivare kommun deltagit vid friluftsdagen som sak visa hur man med enkla åtgärder kan få en inblick bland älvens arter, syna fiskpopulationen och restaurera våtmarker.