I det senaste kommunalfullmäktige i Gällivare klubbades de nya politikerarvodena igenom. Mot den samlade oppositionens vilja, förutom vänsterpartiet som stödde socialdemokraterna.
- Nu visar det sig att de här höjningarna inte är finansierade och att det inte heller finns några pengar avsatta i budgeten för det, säger Berndt Nordgren. Så sent som igår (läs onsdag, reds anm) har jag varit i kontakt med ekonomifunktionen hos kommunen för att kolla upp det här.
Ansvarslöst
Berndt Nordgren, som tillsammans med representanter för M, MP och SKP röstade emot höjningen, finner den både horribel och ansvarslöst.
Speciellt i tider när det ska sparas på alla håll inom den kommunala sfären.
- Jag hade inte sagt något om höjningarna hade stannat på en rimlig nivå, eftersom arvodena har stått stilla de senaste fyra åren. Men nu möter jag reaktioner från folk dagligen som är tokförbannade och ifrågasätter vad vi sysslar med inom fullmäktige egentligen.
Speciellt svårt säger han sig ha att se sin egen åldriga mor i ögonen. Detta efter det att höjningarna har blivit kända ute hos folk i gemen.
Överklagan
- När vi kollade hennes senaste pensionsbesked har hon fått en höjning på 26 kronor per månad, medan vissa av oss politiker i kommunfullmäktige tillskansar oss 1 000-tals kronor.
Berndt Nordgren funderar på att gå vidare med saken och överklaga, eftersom han anser att beslutet inte har gått rätt till. Häromdagen var han i kontakt med juristerna på SKL för att få vägledning.
- Även de ställde sig tveksamma till det här förfarandet sedan jag hade redogjort för hur det hade gått till. Framförallt för att det inte verkar finnas några klara finansieringar över hur dessa höjningar ska betalas.
Själv säger han sig sakna en total överblick och inte bara han, utan även kommunens ekonomifunktion.
- Det enda jag kan göra är att försöka uppskatta kostnaderna, säger Berndt Nordgren. Och då kommer jag fram till att det rör sig om minst 700 000 till 800 000 kronor varje år.
Saknar överblick
Samtidigt som alla nämnder inom kommunen har stora sparkrav på sig, enligt honom.
Ett par dagar efter arvodeshöjningarna togs till exempel ett hastigt beslut om att Malmbergets bibliotek skulle stängas.
- Därigenom sparar man kanske omkring 600 000 om året, men det är en droppe i havet i det här sammanhanget, säger Berndt Nordgren.