"Det är en skandal"

Med omedelbar verkan har kommunen stoppat byggandet av uthyrningsrum i en kommunalt ägd lokal.- Det är ren skandal, säger miljö- och byggnämndens ordförande, Ulf Normark.

I denna kommunalt ägda lokal påbörjade företaget "Stay in" byggandet av uthyrningsrum. FOTO: Marie Ridderström

I denna kommunalt ägda lokal påbörjade företaget "Stay in" byggandet av uthyrningsrum. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2009-09-05 06:00
I det kommunalt ägda huset började företaget "Stay in" bygga uthyrningsrum utan tillstånd och med utländsk arbetskraft. Huset som tidigare ägts av Banverket är sålt till kommunen och avsett för kontorsverksamhet. Företaget "Stay in" hyrde huset och påbörjade sitt svartbygge i veckan.
- Av en slump åkte jag förbi huset och såg byggmateriel och utländsk arbetskraft som påbörjat bygget av uthyrningsrum i huset. Detta utan att ha tillstånd till byggnationerna. Det är ren skandal, säger miljö- och byggnämndens ordförande Ulf Normark.
Ulf Normark misstänker även att de utländska arbetarna arbetar under förhållanden som ej är avtalsmässiga beträffande löner och arbetsmiljö.
Bygget stoppades
Bygget stoppades omedelbart.
- Vi har agerat och vidtagit de åtgärder som krävs i det här läget. Det här är otillåten verksamhet och de måste avbryta omedelbart. Vi hyrde ut huset enligt ett hyresavtal om att lokalen ska användas som kontor och vi har inte fått in en ansökan om att få ändra nyttjandet, säger service- och teknikförvaltningens chef Ingamaj Backman.
Hyresavtalet är nu uppsagt och företaget måste återställa lokalen i ursprungligt skick.
Anders Sjölund, delägare i företaget "Stay in", säger att han känner sig motarbetad.
Tryck på bostäder
- Det är ett himla tryck på bostäder nu. Allt är uthyrt i samhället. Över 1 000 personer jobbar med Aitikgruvans utbyggnad. Vi tänkte hjälpa till och göra ett tillfälligt boende med uthyrningsrum, inte något permanent boende, säger Anders Sjölund.
Företaget "Stay in" har tre delägare, Anders Sjöund, Kristoffer Lampinen och Elof Nilsson. Företaget sysslar med vandrarhem. De har byggt rum för uthyrning i Finnstaskolan, i gamla Telia-huset och de driver vandrarhemmet på Andra sidan.
400 sängplatser
- Vi har 400 sängplatser och jag har även en egen firma med gym, i en gammal skola i Gällivare, där jag hyr ut 17 rum. Vi har lovat företag att hjälpa dem med boende. Nu står gubbarna utan någonstans att bo. I den här kommunen verkar det vara roligare att stjälpa än att hjälpa, säger han.
Ett rum kostar 300 kronor per natt, om uthyrningen varar en längre period kan priset bli lägre.
- Hade inte vi funnits hade de inte kunnat bygga ut i Aitik, säger Anders Sjölund.
NSD har sökt Gällivare kommuns fastighetschef, Tommy Sjölund, (far till Anders Sjölund), men han är på semester och kan inte nås för en kommentar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om