Den här applikationen ska placera Gällivare på kartan - och i mobilen

Marina Keinström och Maria Wallgren, känner stor entusiasm inför det nya projektet "Gällivare App" som lanseras i slutet av året. - Vi måste följa med i den tekniska utvecklingen. Det är roligt att vi är bland de första i Sverige, säger Maria Wallgren.

Projektledare Marina Keinström och Visit Gellivare Laplands verksamhetschef Maria Wallgren känner stor entusiasm inför det nya projektet Gällivare App, som ska lanseras i slutet av året.FOTO: Marie Ridderström

Projektledare Marina Keinström och Visit Gellivare Laplands verksamhetschef Maria Wallgren känner stor entusiasm inför det nya projektet Gällivare App, som ska lanseras i slutet av året.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2011-03-26 06:00

Projektet "Gällivare App" syftar till att ge information om Gällivare via mobiltelefonen. En nyhet som väntas bli en succé för både besökare och bofasta. Med applikationen "iGällivare" hittar man boende, restauranger, shopping, utflyktsmål, sevärdheter, vägbeskrivningar, företags- och samhällsinformation. "Gällivare app" laddas ner gratis i de nya mobiltelefonerna.

Ny projektledare
Marina Keinström är nyanställd projektledare. Hon har tidigare arbetat i turistprojekt i Hälsingland. Nu startar ett spännande arbete för henne, med massor av företags och föreningskontakter. Målet är att sälja in sig hos minst 50 företag och ha 500 nedladdningar, förhoppningsvis fler. I november-december ska lansering ske.

- Det här känns riktigt roligt, ett projekt som kan skapa ringar på vattnet för besöksnäringen, säger hon.

Kiruna som mall
Kiruna, som är mall för projektet, var först med sin app "iKiruna" producerad av bolaget Norrfolket AB.

- Det är roligt att Gällivare är bland de första i Sverige. Även om det finns appar i städer i Sverige, så är det ofta inte så breda. Vi får en hel kommun i telefon, det är jättespännande. Vi måste följa med i den tekniska utvecklingen. Ungdomar laddar ner appar hit och dit, till och med min sexåring laddar ner appar, säger Maria Wallgren, verksamhetschef för Visit Gellivare Lapland.

Ett Leader-projekt
Projektet är ett Leader Polaris-projekt inom EU.

Målet för Leader Polaris är att genom lokala initiativ, samarbete och nytänkande skapa hållbar social, ekonomisk och ekologisk tillväxt på landsbygden.

FAKTA Applikationer

Applikationer är datorprogram som distribueras och laddas ned via Internet.

Datorföretaget Apple har varit pionjär på området.

Andra tillverkare säljer applikationer till plattformar baserade på operativsystemet Android.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om