Dement patient försvann

En 67-årig kvinna, inlagd på Gällivare sjukhus, förirrade sig ut mot Vassaraälven och räddades i sista stund av en Securitasvakt. Hon låg framstupa i en brant slänt med huvudet några centimeter från det strömmande vattnet.

De anhöriga är tacksamma mot Securitasvakten som hittade den försvunna kvinnan. Hon hade aldrig klarat en natt i mörker och kyla. Sigmund Landström, Magnus Landström och Carola Elimä med sonen Jimmy.                                    FOTO: Marie Ridderström

De anhöriga är tacksamma mot Securitasvakten som hittade den försvunna kvinnan. Hon hade aldrig klarat en natt i mörker och kyla. Sigmund Landström, Magnus Landström och Carola Elimä med sonen Jimmy. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2008-09-08 06:00
Den 67-åriga kvinnan var inlagd på medicinavdelningen vid Gällivare sjukhus.
På fredagen upptäckte personalen att hon saknades när middagen skulle delas ut vid 17-tiden. De började leta efter kvinnan i sjukhuslokalerna, men hon var spårlöst borta. Maken Sigmund Landström fick besked om hennes försvinnande vid 18-tiden.
- Jag hade besökt henne under dagen och tog adjö klockan tre på eftermiddagen. Jag blev väldigt orolig. Det tog en timme och en kvart innan de meddelade oss. De borde ha ringt anhöriga på en gång, säger Sigmund Landström.
Klockan 19.30 var kvinnan fortfarande försvunnen. Ute var det mörkt och kallt.
- Vi undrade var polisen höll hus. Vi såg inget agerande. En sköterska ringde polisen. Då kom de till sjukhuset, drygt tre timmar efter försvinnandet, säger Sigmund Landström.
En hårsmån från döden
Klockan 21.30 hittades den frusna och skadade kvinnan av Securitasvakten Johan Trulsson.
- Jag körde med strålkastaren på och såg något vitt som rörde sig på andra sidan älven. Jag körde fram till grässlänten och såg kvinnan liggande bland buskarna. Hon hade snubblat på stenar vid älvstranden och ramlat, hon låg med huvudet bara några centimeter från vattnet. Hon frös väldigt mycket och jag tog på henne min tröja, säger Johan Trulsson.
Kvinnan var iklädd tunna sjukhuskläder, en t-shirt och byxor. Hon hade inte ens skor på fötterna.
Anhöriga känner stor tacksamhet mot Securitasvakten.
- Mamma var medtagen och frusen. Det första hon sa var: Varför har ni inte kommit och hjälpt mig? Jag har skrikit på er. Hon var en hårsmån från döden, säger sonen Magnus Landström.
Brutit lårbenet
Kvinnan omhändertogs på akutavdelningen där hon fick ligga under en värmelampa. Hon hade skrapsår och blåmärken på kroppen. Hon klagade på smärtor
i rygg och ben. Man såg att hon brutit ett finger, men först på söndagen, två dagar senare, upptäcktes att kvinnan även brutit lårbenet
- Vi tror inte att hon undersökts av läkare överhuvudtaget. Vi var med henne på akuten, från klockan 22 till01, och ingen läkare tittade till henne under tiden. Har inte äldre människor större värde är så? säger Sigmund Landström.
De anhöriga är besvikna. Varför brister sjukhuset
i tillsyn när man vet att kvinnan är dement? Varför undersöks hon inte av läkare? Varför sätter inte polisen in större sökresurser
i ett tidigare stadium?
Hundpatrull
Sjukhuset hänvisar till sekretessen och läkare som ej är anträffbara, därför kan de i dag inte ge någon kommentar till det skedda.
Gällivarepolisen säger att den agerat omedelbart.
- Vi gick ut direkt. Vi underrättade taxi om att en tant var ute på vift. Sjukhuspersonalen och Securitas letade i varje skrymsle på sjukhuset. En hundpatrull från Kiruna var på väg. Vi trodde inte att hon hunnit så långt eftersom vi fått information om att hon gick dåligt och med stöd. Insatsernas storlek avgörs av länsvakthavande i Luleå, säger polisman Tore Springare, som är mycket glad över att det gick så bra.
Han säger att läget hade varit ovisst om inte kvinnan hittats före natten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om