De fick anlita Fiskflyg - för 6 000 kronor

Samerna Anders Person och Jonas Sjaunja är kritiska till SOS Alarm. När Jonas blev dödssjuk på fjället fick de ingen ambulanstransport. I stället tvingades de anlita Fiskflyg till en kostnad av 6000 kr.

Foto:

GÄLLIVARE2013-10-08 05:00

Jonas Sjaunja drabbades av blodförgiftning och 40,5 graders feber men enligt SOS Alarm var han inte tillräckligt sjuk för att få ambulanstransport. Det var den 24 september. Samerna Anders Persson och Jonas Sjaunja befann sig i fjällvärlden för att jaga älg. De hade vandrat till en koja i Riteljaure i Sjaunja då krisen kom.

– Vi var långt inne i vildmarken, 2,5 mil fågelvägen från Vägen Västerut. Jag hade vandrat fem kilometer den dagen för att komma till Ritelkojan när jag blev sjuk, säger Jonas Sjaunja.

Han hade en allmän sjukdomskänsla med feber och starka smärtor, under armen växte två bölder fram. Med stora svårigheter tog han sig till kojan.

– Det kändes som en jätteinfluensa och jag kunde inte lyfta armen, jag fick knappt av mig ryggsäcken och stupade omkull på en brits. Tänkte att det kunde vara en hjärtinfarkt.

"Ni får bekosta egen helikopter"

Kamraten Anders Persson blev orolig. De befann sig i ett område utan mobiltäckning så han vandrade två kilometer för att ringa 112.

– Jag beskrev symptomen och de lovade att skicka en ambulanshelikopter, säger Anders Persson.

Larmoperatören sade att det går bra att ringa 112 trots att mobiltäckning saknas men det stämde inte och någon ambulanshelikopter kom inte. Återigen fick Anders Persson vandra två kilometer för att ringa. Då hade de väntat hela kvällen och natten. Döm om deras uppbragdhet när de får beskedet att de inte får någon sjuktransport.

– Feber går över, ni får bekosta en egen helikopter, var budet jag fick.

Kunnat sluta illa

Fiskflyg larmades och anlände på en halvtimme. Sedan blev det transport till Gällivare sjukhus med bil från Kirjaluokta. Då var Jonas i riktigt dåligt skick och på sjukhuset blev han inlagd med antibiotikadropp. Han hade frossbrytningar, armen var röd och svullen.

– Jag hade 40,5 i feber och 308 i CRP. (Hos friska personer är CRP lågt, ofta mindre än tre milligram per liter.) Hur sjuk ska man vara för att få rätt till ambulanstransport, undrar Jonas Sjaunja.

Läkarna sade att det kunnat sluta riktigt illa. I fem dagar vårdades han på sjukhus. Diagnosen blev allmän blodförgiftning på grund av ett litet sår som han fått under renslakten.

Renskötare utan trygghet

Efter detta känner de otrygghet i sitt arbete, renskötare arbetar i väglöst land.

– Jag ringer aldrig mera 112, händer något då ringer jag fiskflyg, säger Jonas Sjaunja.

Presstalesmannen vid SOS Alarm säger att saken måste utredas.

– Jag vill att de kontaktar oss. Är det så att vi har gjort en felbedömning så måste vi titta på det här. Om vi finner att vi gjort ett allvarligt fel så måste vi göra en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, säger Anders Klarström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om