Två av de större punkterna som majoriteten börjat lägga grunden för är framtidens skola och framtidens vård. Kommunen har också stora utmaningar inom områdena att överbrygga inom områdena, särskilt om man ska som majoritetens sagt ska nå 20 000 invånare.
– Vi har genomfört historiska satsningar på inom både vården och skolan. De satsningar är även tänkta att finnas i framtiden vilket gör att vi budgeterat för dem, säger Henrik Ölvebo (MP).
Kommunen har en utmaning att lösa i och med att man är nere på nivåer där närmare hälften av de verksamma lärarna i grundskolan saknar lärarlegitimation.
Den ledande majoriteten håller fram sin satsning på mentorskap för att få in fler vuxna i skolan och minska trycket på lärarna genom minskade barngrupper.
– Vi har även avsatt medel för specialpedagoger vid förskolan med dessa förändringar hoppas vi få en positiv arbetsmiljö för lärarna samt att eleven ska få stöd tidigare. Förhoppningsvis kommer förändringen även leda till en minskad belastning för socionomerna vid socialtjänsten då färre barn är i behov av åtgärder, säger Birgitta Larsson (S).
Socionomer är ett bristyrke i många kommuner i Sverige och så är också fallet i Gällivare.
– Arbetstidsförkortning är något som vi har testat för sjuksköterskor med gott resultat och nästa grupp som vi tittar på är socionomer med förhoppning att vi ska bli mer attraktiva som arbetsgivare, säger Jeanette Wäppling, (V).
Utöver arbetstidsförkortningssatsningen har det tillkommit statligt stöd för fortbildning för personal som jobbar inom vårdyrkena. Förhoppningen är att fler som är verksamma i vården ska ha en grundutbildning som undersköterska.
– En av de punkterna som vi har kvar på listan är ett campus Gällivare där vi hoppas att kunna få till utbildningar för socionom, lärare och ingenjörer som behövs i gruvorna men här är vi beroende av externa aktörer som LTU, LKAB och Boliden för att kunna göra det till realitet, säger Birgitta Larsson.
Enligt Henrik Ölvebo finns det även en flaskhals som hindrar försvårar rekryteringar och det är bristen på bostäder.
– Om vi skulle kunna få en liten procent av alla som arbetspendlar till kommunen att bosätta sig här så invånarantalet bättre spegla alla som redan jobbar här, säger han.