Två samhällen ska bli ett. Stora delar av Malmberget försvinner när gruvan breder ut sig och ett nytt samhälle växer fram vid foten av Dundret. Men hyresgäster som måste flytta från Malmberget på grund av gruvans utbredning har inte lika stort skydd som exempelvis villaägare.
En av de hyresgäster som måste flytta är Folke Larsson som bor ensam på Bolagsvägen sedan hans hustru nyligen gått bort. För några år sedan fick paret veta att de måste flytta 2018. Det är i år, men Folke Larsson har inte fått något datum när flytten ska ske eller var.
– Jag vet inte hur det blir, jag har inte fått något meddelande än, säger han.
Att han måste flytta har han vetat i flera år och det är inga konstigheter menar han. Folke Larsson arbetade själv i gruvan i nästan 40 år.
– Jag trivdes, jag jobbade med betongsprutning och det var ett bra jobb. Det var inte så tungt, det fanns maskiner. Lite dammigt var det förstås, säger han.
Han hoppas på en tvårummare längst ner på bottenplan då han har svårt att gå. Nu när han är ensam blir allt dyrare.
– Man blir lite orolig över hyran, det är klart. Nyproducerade lägenheter är väldigt dyra, säger han.
I en rapport från Riksrevisionen får regeringen och LKAB kritik för hanteringen av stadsomvandlingen i malmfälten. Enligt rapporten måste bland annat omfattningen av det statliga och kommunala åtagandet i samhällsomvandlingen klargöras.
Gun Isaxon är ordförande för Hyresgästföreningen vars mål är att hyresgästerna inte ska drabbas av högre boendekostnader, även om de tvingas flytta till nybyggda lägenheter.
– De som drabbas är många gånger låginkomsttagare som inte ens får ut de pengar som de nya hyrorna kommer att kosta. Jag tycker att man borde trycka in politikerna i ett hörn och fråga vad vi ska göra med de här människorna som inte kan betala hyrorna. Jag har ställt frågan i flera år men får inget svar, säger hon.
Hon säger att investeringsstödet faktiskt inte ger något till hyresgästerna utan till byggfirmorna och att bostadstillägget inte kommer att räcka till de nya hyrorna.
– När det gäller försörjningsstödet är det ett rasande utredningsmaskineri som inte gör det lätt för någon. Och om det blir så är det ju staten som betalar det, alltså alla vi, och inte det bolag som bryter malmen, säger hon.
Hyresgästföreningen har drivit frågan om nyckel mot nyckel i flera år och att hyresgästerna ska gå skadelösa genom samhällsomvandlingen. Istället används en hyrestrappa där hyresgästen först får betala sin gamla hyra, men stegvis närmar sig den verkliga hyran som nås efter nio år.
– Hyresgästföreningen har aldrig gått med på den här trappan, det är enbart LKAB:s eget verk. Det har varit ett helt annat resonemang mellan Hyresgästföreningen och LKAB. Hyresgästerna ska inte betala ett öre mer än vad de gör i dagsläget, säger hon.
Gör politikerna nog?
– Nej. Jag är själv med i politiken men jag kan nog säga att man inte gjort nog. Man har förlitat sig på att trappan, investeringsstödet och försörjningsstödet ska räcka, men det gör det inte på långa vägar. Politikerna har nog varit handfallna i den här frågan, säger hon.
Hon uppger att många malmbergsbor är arga, oroade och uppgivna.
– Det är så sorgligt att bo i Malmberget, de river överallt. Tidigare har man sagt att man ska riva när samhället är tömt men man river för fullt, säger hon.