De ska ta stan in i framtiden

Efter många års bortavaro återvände Liza Yngström, 29, och Christina Eneris, 34, till Gällivare där utmanande yrken väntade.Som samhällsplanerare respektive exploateringsingenjör håller de nu i några av de yttersta trådarna för planeringen av hur nya Gällivare ska se ut.

Christina Eneris och Liza Yngström sätter ännu större värde på Gällivare sedan de flyttat tillbaka efter många år på andra orter. Nu gör de sitt bästa för att nya Gällivare ska bli ännu bättre.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Maria Ödalen</_Bildtext Fotobyline>

Christina Eneris och Liza Yngström sätter ännu större värde på Gällivare sedan de flyttat tillbaka efter många år på andra orter. Nu gör de sitt bästa för att nya Gällivare ska bli ännu bättre.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Maria Ödalen</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Maria Ödalen

GÄLLIVARE2010-12-18 06:00

Christina Eneris är endast en månad gammal på sin nya arbetsplats i Gällivare kommunhus. Hennes arbetsuppgift i samhällsomvandlingsprocessen är att ta fram mark för exploatering.

- Egentligen behöver vi ligga steget före med att ha mark tillgänglig i attraktionslägen, som vi kan sälja till företag som vill bygga bostäder eller etablera sig här, säger hon.

"Väldigt unikt"
Kollegan Liza Yngström går mot ettårsjubileum inom utvecklingsenheten i januari och hennes roll är att titta på områden och funktioner i omvandlingsprocessen på ett översiktligt plan. Något hon hittills gjort i nära samarbete med kommunmedborgarna.

- Det är egentligen väldigt unikt ur ett samhällsperspektiv hur vi jobbar i Gällivare. Vi har ett stort medborgardeltagande som vi tar på stort allvar och ska låta genomsyra alltihop. Och de har hittills varit med och gjort ett mycket bra arbete. Vanligtvis brukar medborgardialogen komma in mycket längre in i processen men vi valde att ta in den i början och satsa stort på den, säger hon.

Nya ögon
Som återvändande utflyttare ser de själva Gällivare med nya ögon, vilket de har god nytta av i omvandlingsarbetet.

- För mig är Gällivare en stad mitt i naturen. Det finns en stor skidanläggning mitt i stan och snövidder, fjäll, skoterleder och skidspår så nära inpå att det är synligt. Närheten är påtaglig också i själva stan. För mig är det inte långt till någonting i Gällivare, säger Christina Eneris.

- För mig är det ett stort värde att ha tio minuter till jobb, tio minuter till affären och om man har barn tio minuter till dagis. Det gör att man får tid över till annat, i stället för att vara tvungen att lägga en timme eller mer på att åka till jobbet, affären eller vart man nu ska, säger Liza Yngström.

Positiv stämning
Den positiva anda som råder i samhället i dag tycker de båda är lika påtaglig som viktig att ta fasta på.

- Mentaliteten och stämningen bland folk är mycket, mycket mer positiv nu än jag någonsin upplevt i Gällivare, säger Christina Eneris.

De båda kvinnorna stämmer också in i den åsikt som kommit fram från medborgarna - att omvandlingen handlar om att förstärka de värden Gällivare redan har.

- Vad är Gällivare och vad gör Gällivare unikt? Vi har mängder av kvalitéer att förvalta och utgå ifrån i planeringen. Den ska passa de som ska bo här eller kanske flytta hit. Gällivare är ingen storstad och ska inte vara det i framtiden heller, säger Liza Yngström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om