De siktar på fullmäktige

Tre partier åkte ur fullmäktige vid förra valet i Gällivare. Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Nu tar de nya tag och hoppas få plats i fullmäktige.

Ros-Marie Söderberg, hoppas att Kristdemokraterna åter ska ta plats i fullmäktige. Kommunalt vårdnadsbidrag vill KD ha. FOTO: Maria Ödalen

Ros-Marie Söderberg, hoppas att Kristdemokraterna åter ska ta plats i fullmäktige. Kommunalt vårdnadsbidrag vill KD ha. FOTO: Maria Ödalen

Foto: Maria Ödalen

GÄLLIVARE2010-09-16 06:00
- Miljöpartiet behövs i Gällivare, med tanke på gruvornas utbredning och samhällsomvandlingen. Miljöfrågorna är borttappade i Gällivare. Tyvärr åkte vi ut förra valet, jag tror det berodde på att väljarna ville ha en S-regering och då valde man (S) över hela linjen. Kanske man inte ville ha höjd bensinskatt, men i dag tror jag att folk har börjat förstå miljöfrågornas betydelse och konsekvensen av alla utsläpp, säger Dagmar Nyman, först på MP:s lista och undersköterska vid Gunillahem.
Dagmar Nyman har inte suttit i fullmäktige tidigare. Andra namnet på listan är Ingrid Larsson, också ett nytt namn för väljarna.
Det är inte så lätt att få folk att engagera sig politiskt, säger Dagmar Nyman.
- Folk är rädda för att engagera sig politiskt. Man tycker att kommunalpolitik är svårt och tar mycket tid, säger hon.
Miljöpartiet vill sätta fart på bostadsbyggandet i kommunen, de vill satsa på folkhälsoarbete och bekämpa främlingsfientlighet. På landsbygden ska skolor och bokbuss bevaras. Kommunanställda ska ha rätt till heltider.
Inflyttning till landsbygden
Centerpartiet träder in med Berit Wennström som första namn. Hon är tvåbarnsmor, bor i Hakkas och arbetar som som assistent vid skolan i byn. Hon har tidigare varit ledamot i fullmäktige och tycker att Centerpartiet har mycket att bidra med komunalpolitiskt.
- Det är nödvändigt att få till en helhetslösning i Malmberget. Bostäder måste byggas, exempelvis vid lasarettet, Dundretvägen, Nattavaaravägen, Industriområdet, Mellanområdet och mot ridhuset. Gymnasieskolan och sportanläggningen kan byggas på Mellanområdet. Bostäder kan erbjudas i Dokkas och Hakkas, byar som behöver inflyttning och det blir billigare att bygga och bo på landsbygden, säger hon.
Landsbygden ligger Centerpartiet varmt om hjärtat. Partiets mål är att locka människor till landsbygden och de hoppas att Aitikgruvans expansion ska leda till inflyttning i närliggande byar. Bokbussen vill de behålla och skolmat ska lagas lokalt.
- Vi vill uppmuntra folk att starta företag. Vi vill förbättra äldreomsorgen med mer personal och fler aktörer. Vi vill ha äldreboenden i de större byarna. Fler bussturer mellan landsbygd och tätort, med mindre bussar, med tanke på miljön, säger Berit Wennström.
Kristdemokraternas Rose-Marie Söderberg fick efter många aktiva fullmäktigeår, ta paus. Nu hoppas hon att partiet får väljarnas förtroende igen. Hon är bankkvinna med uppdrag i den nystartade frikyrkan "Nytt liv".
- Vi är för en helhetslösning av Malmberget. Enskilda människor skall inte drabbas av att gruvbrytningen expanderar. LKAB måste ta sitt ansvar. Nya bostäder ska byggas på attraktiva ställen som Vassaraträsk och Nuolajärvi. Gymnasieskolan kan placeras på Sjöparksskolan. Sportanläggningen med utebad bör byggas vid hembygds- och campingområdet, säger Rose-Marie Söderberg.
Levande landsbyggd
(KD) vill att landsbygden skall leva. Bokbussen ska bevaras. De vill arbeta för bättre vägar och satsa på turism. Skolorna bör bevaras så länge elevantalet inte är för litet.
- Vi vill införa LOV, lagen om valfrihet i boende/hemtjänst i vår kommun. Vi vill öka antalet vårdplatser. Fördubbla vårdnadsbidraget och införa det i vår kommun. Akademiker som flyttar och tar jobb i vår kommun, stödområde A, ska få sina studieskulder nedskrivna, säger Rose-Marie Söderberg.
➤ Kommunfullmäktige i Gällivare består av 41 ledamöter. Mandatfördelningen efter 2006 års val: Socialdemokraterna 19 mandat, Vänsterpartiet 9 mandat, Moderaterna 6 mandat, Norrbottens sjukvårdsparti 3 mandat, Sveriges kommunistiska parti 2 mandat, Folkpartiet 1 mandat, Sverigedemokraterna 1 mandat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om