De höga dieselpriserna: Så ställer LKAB om till eldrift

Dieselpriserna är skyhöga, men LKAB har redan en plan för att elektrifiera sin gruvdrift ännu mer. Det är i Malmberget den stora omställningen kommer att göras och den går hand i hand med Hybritsatsningen.

LKAB genomför en stor omställning till eldrift. Och det är i gruvan i Malmberget som det kommer att hända mest de närmaste åren.

LKAB genomför en stor omställning till eldrift. Och det är i gruvan i Malmberget som det kommer att hända mest de närmaste åren.

Foto: Maria Unga

Gällivare2022-02-06 15:00

De skyhöga dieselpriserna ställer förstås till det, men LKAB har inte påverkats så mycket ännu.

– Hittills är det ingen jättestor påverkan till följd av prishöjningen, men på sikt kan det så klart bli det om priserna ligger kvar på denna nivå, säger Anders Lindberg, presschef på LKAB.

Internt använder LKAB 10 miljoner liter diesel per år och man köper in 30 miljoner liter diesel till sina entreprenörer.

Men gruvjätten är redan inne i en stor omställning. Roger Karlsson, teknikchef för affärsområde järnmalm, berättar att i gruvan i Kiruna är många fordon elektrifierade.

– Det handlar framför allt om utbyte av dieselfordon till ännu fler elektrifierade fordon. Där är det batterifordon som vi ser som den bästa lösningen framöver, säger Roger Karlsson.

Kiruna ligger lite före i utvecklingen. Det finns mer att göra i Malmbergetgruvan.

– Det händer mycket i Malmberget med utgångsläget att i Malmberget är det inte så elektrifierat redan. Malmberget är också den ort som är först ut med CO2-fri järnsvamp med Hybrits anläggning som vi ska bygga till 2026. Det innebär att fram till 2026 ska vi även ha ställt om motsvarande andel av gruvan. 

Om fyra år ska fem miljoner ton järnmalm som ska gå till Hybritverket produceras fossilfritt. Det motsvarar en fjärdedel av årsproduktionen i gruvan.

Vad behöver ni göra för att ställa om där?

– Vi behöver byta ut lastmaskiner och truckar till elektrifierade lastmaskiner och truckar. Det är det huvudsakliga. Sen finns det lite andra fordon, men det är det stora steget där. I dagsläget har vi diesellastmaskiner och dieseltruckar som transporterar. Krossarna och verken är redan elektrifierade. 

Är det en dyr omställning att börja använda elmaskiner?

– De är lite dyrare, men det är billigare drift på en elmaskin. Totalt sett ska det nog ge sig. 

De nya batteridrivna fordonen laddas oftast med en kabel, men på en del av dem byter man batteripack och laddar det använda batteriet.

Men allt som händer på energimarknaden menar Roger Karlsson att det är tydligt att LKAB har valt rätt väg.

– Stigande energipriser är i stort sett problematiskt. Däremot har det visat sig att fossilenergi är dyrare än förnybar el. Det innebär att stigande priser på diesel som vi ser i dag, det snarare understryker att vi gör rätt. Att vi lämnar det fossila spåret mot det förnybara elektrifierade. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!