Därför tar utredningen så lång tid

Utredningen av Carolin Stenvalls död är omfattande och komplex, vilket gör att både analysresultat och det rättsmedicinska utlåtandet tar tid att färdigställa.NSD ringde runt till berörda instanser för att få svar på varför det drar ut på tiden.

Foto:

GÄLLIVARE2009-01-09 06:00
I mitten av november förra året förutspådde Susan Sprogøe-Jakobsen, avdelningschef för rättsmedicin i Umeå, att det slutliga rättsmedicinska utlåtandet gällande Carolin Stenvalls kropp skulle vara klart veckan därpå.
Svårt och besvärligt
Nu säger hon så här:
- Jag kan inte ge något exakt datum, men den är snart klar. Det här är en svår och besvärlig sak som tar lång tid. Sedan har vi haft jul, nyår och semestrar som kommit emellan.
Är det en ovanligt svår obduktion?
- Det säger sig självt, utifrån de förutsättningar som fanns så var det svårt, självklart. Sedan ska man också se till att i hela Sverige är rättsmedicin underbemannat. Vi har brist på läkare.
Om det finns något nytt och avgörande i det slutliga utlåtandet vill Sprogøe-Jakobsen inte kommentera.
- Nej, det är åklagarens sak att ta ställning till vad som ska lämnas ut.
Ständigt pågående process
Även analysresultat från de tekniska undersökningar som gjorts dröjer.
Sabine Rytten, informationsansvarig vid Statens kriminaltekniska laboratorium, förklarar arbetets gång i ett fall som det här:
- I en så komplex och komplicerad utredning har SKL en generalist inkopplad som har en kontaktperson hos polisen. Det är en ständigt pågående process och samtal om vilka saker som ska undersökas först och vad som förväntas. Vad tror vi på mest och vad kan föra utredningen vidare, säger hon och fortsätter:
- Det material vi fått in och kört kan behöva köras om för ytterligare frågeställningar medan det samtidigt kommer in nytt material. När det gäller analystider är det därför svårt att se en prognos även om man har status för hur det ser ut i dag.
Är det försvårande att material tillhörande samma fall kommer in från flera olika platser?
- För oss blir det inte komplicerat på det sättet. Vi tar in, analyserar och skickar ut, men för utredningen kan det bli komplext att sätta ihop allt i sitt sammanhang och att lägga ihop hela pusslet, säger Rytten.
Förlängd tid
Rättspsykiatriska utrednings-
enheten i Umeå har begärt och fått förlängd tid för undersökningen av mordmisstänkte Toni Alldén.
- Vi visste att det skulle bli ett nytt datum för åtal, därför begärde vi anstånd till den 20 januari. Det är inget ovanligt att vi begär förlängd tid av olika anledningar. Som att åtalet inte väckts eller att vi inte fått tid för undersökningar vi vill göra utanför vår enhet, säger Lillemor Olofsson, administratör vid utredningsenheten.
Den mordmisstänktes försvarare, advokat Leif Gustafsson, har inte träffat sin klient under tiden för undersökningen, men han har pratat med honom i telefon senast i onsdags.
Tänkt på minneprofessor
- Vi kommer att medge fortsatt häktning. Vad gäller förhör och sådant kommer inget att hända förrän den rättspsykiatriska undersökningen är slutförd.
Om den inte ger svar på Toni Alldéns psykiska förmåga i dag och vid tiden för gärningen, är Leif Gustafsson inte främmande för att kalla in en minnesprofessor till rättegången.
- Jag har inte tagit ställning till något, men tanken har funnits, säger han.
Nytt sista datum för åtalsväckande blir den 26 januari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om