Därför slutar Tommy Nyström

Gällivares Socialdemokratiska kommunalråd Tommy Nyström slutar. Han har beslutat att tacka nej till fortsatt nominering. – Orsaken är den splittring som finns i partiet. Jag upplever inte längre att jag har fullt förtroende i partiet, säger Tommy Nyström.

Tommy Nyström, kommunalråd i Gällivare, tackar nej till fortsatt nominering efter 12 år vid makten. Orsaken är att han inte längre upplever sig ha fullt förtroende i det socialdemokratiska partiet.

Tommy Nyström, kommunalråd i Gällivare, tackar nej till fortsatt nominering efter 12 år vid makten. Orsaken är att han inte längre upplever sig ha fullt förtroende i det socialdemokratiska partiet.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2014-02-15 10:30

Gällivares kommunalråd Tommy Nyström lämnar sin post vid mandatperiodens slut.

– Anledningen är främst att jag inte upplever mig ha fullt förtroende i partiet, vilket är en förutsättning. Den splittring som finns i partiet och som funnits under ganska lång tid, gör att det politiska arbetet som kommunalråd försvåras. Det finns en liten grupp som hela tiden har motarbetat mig och den kommunstyrelsegrupp som jag är ledare för, säger Tommy Nyström.

Det ska vara högt i tak i ett parti, men när beslut är fattade i majoritetens tecken så måste solidariteten finnas där, säger han.

– Allt snack om beslutsvånda som oppositionen ofta lyfter fram beror till stor del på denna splittring i partiet.

Kommunalråd i 12 år

Att vara kommunalråd är ett ensamt jobb som kräver engagemang 24 timmar om dygnet. Samhällsklimatet har hårdnat. Han har utsatts för mordhot, trakasserier och personangrepp. Gränsen är nådd. Han hade tänkt fortsätta, men efter noggrant övervägande har han beslutat att lämna över till nya kandidater. Birgitta Larsson och Tomas Nilsson är tänkbara kandidater till kommunalrådsposten.

Han har varit kommunalråd i 12 år, en lång tid för ett kommunalråd.

– Att vara kommunalråd är ett jättefint jobb. Jag vill uttrycka min tacksamhet för det stora stöd jag känt och känner från majoriteten av partiet, bland kommunanställda och medborgare. Jag har alltid jobbat för kommunens och medborgarnas bästa och kommer att fortsätta med det under resten av min tid som kommunalråd.

Många positiva händelser

Han upplevt många positiva skeenden. Kommunens ekonomi är sanerad. Gällivare kommun har noll kronor i skulder. Kommunen har fått utmärkelser för gott företagarklimat. Fjällnäs slott har renoverats. Samarbetsavtalet med LKAB blev underskrivet efter tio års diskussioner.

– Arbetet med samhällsomvandlingen har varit spännande och krävande. Jag har upplevt ett gott samarbete med LKAB. Samtidigt har vägen kantats av problem att lösa. Raden av överklaganden och LKAB:s agerande på senare tid, där man svikit överenskommelser har ytterligare bromsat upp processen och inverkat på mitt beslut att vid årsskiftet lämna posten som kommunalråd, säger han.

Framtiden är en oskriven bok. Han har kvar sin tjänst som arbetsledare i service- och teknikförvaltningen. Han har varit anställd i kommunen i 44 år och fyller snart 62.

– Jag funderar på att skriva en bok med titeln: "Min resa". Jag tänker inte pensionera mig ännu. Jag har fortfarande mycket att ge men osvuret är bäst. Det vore fint att få tid att fiska och jaga, säger Tommy Nyström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om