Därför mår unga allt sämre

Psykisk ohälsa ökar bland ungdomar och flickor mår sämre än pojkar. Vid Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) kan föräldrar och barn finna nya vägar.

BUP. Psykisk ohälsa ökar bland ungdomar och flickor mår sämre än pojkar. Vid Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) kan föräldrar och barn finna nya vägar. Annika Nordvall, socionom/psykoterapeut och Lotta Omma, psykolog/psykoterapeut.

BUP. Psykisk ohälsa ökar bland ungdomar och flickor mår sämre än pojkar. Vid Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) kan föräldrar och barn finna nya vägar. Annika Nordvall, socionom/psykoterapeut och Lotta Omma, psykolog/psykoterapeut.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2014-09-28 09:28

– Det kommer larmrapporter om den ökade psykiska ohälsan hos barn och ungdomar. Det förefaller som om psykisk ohälsa ökar. Cirka tio procent söker hjälp hos BUP. Flickor mår sämre än pojkar. Flickor pikar i 15-årsåldern medan pojkarna kommer i 17-18 årsåldern, säger Lotta Omma, psykolog/psykoterapeut.

Varför ökar den psykiska ohälsan?

Följande fenomen i samhället sammanfaller med ökningen:

*Ungdomsarbetslösheten har ökat.

*Fler ungdomar slutför inte skolan.

*Mycket hög grad av individualism och autonomi.

*Ungdomar sover mindre (alltid uppkopplade).

*Ungdomar är mindre efterfrågade och delaktiga, vilket leder till utanförskap och påverkar självvärderingen negativt.

Gällivare har en något lägre procentandel, åtta procent, som söker hjälp vid BUP. Om detta kan kopplas till lägre ungdomsarbetslöshet eller om ungdomar i Gällivare inte är lika benägna att söka hjälp, vet man inte. BUP har 200 nya ärenden per år.

– Ungdomarna lever mycket i sin egen värld, avskilda från vuxenvärlden. Vi hjälper föräldrar och barn att hitta tillbaka till varandra. Kompisar kommer och går, föräldrar finns kvar hela livet, säger Lotta Omma.

BUP vill ge ett gott bemötande, förståelse och verktyg för framtiden. Genom samtal försöker man sätta ord på problemen. Det finns rum för bildterapi och sandlådelek (för yngre barn).

Fyra av tio ungdomar har någon gång avsiktligt skadat sig själva. Det är vanligare att flickor skär sig för att få utlopp för negativa känslor som ångest, skuld, skam och självförakt. Det är viktigt att sätta ord på och hantera svåra känslor genom språket i stället för att agera.

Vad är viktigast med BUP:s arbete?

Socionom/psykoterapeut Annika Nordvall:

– Man blir väldigt orolig som föräldrar när barnet mår dåligt och det är då som ungdomen behöver sina föräldrar som allra mest. Vi vill avlasta föräldrarna och ge dem självkänsla. Många föräldrar anklagar sig själva när barnen mår dåligt. Vi gör också utredningar, hjälper barn som är stökiga eller barn som är tysta och blyga. Tillsammans med skolan försöker vi får barnet på rätt kurs igen, säger Annika Nordvall.

Hur upplever du ditt arbete?

– Vi har mycket mera tonåringar som mår dåligt, tonåringarna mår sämre i dag. Det känns som högsta vinsten varje gång ett barn går härifrån och mår bra. Det är en stor glädje som uppväger det som är tungt, säger Annika Nordvall.

FAKTA/BUP

BUP är till för barn och ungdomar med psykisk ohälsa i åldrarna 0 -18 år och deras familjer. Det krävs ingen remiss för att komma till BUP. Den som ringer får tid för ett första samtal för bedömning inom 30 dagar - om ärendet är akut kan man få en tid samma dag. En del föredrar att ringa och prata med BUP och det kan man göra anonymt. Alla besök är avgiftsfria.

Det finns en grupp för barn till psykiskt sjuka föräldrar, samt våld mot barngrupper i samverkan med polis, socialtjänst och sjukhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!