– Det ska ta tre veckor inom tätort och fem veckor på landsbygden men ombyggnationer och avgrävda kablar har medfört störningar i systemet. Vi har dessutom nya rutiner och personal, säger Johan Jillmyr.
– När projekt genomförs är det entreprenören som ska åtgärda felet och ibland har det blivit liggandes. Men det är kommunen som har det yttersta ansvaret, säger Johan Jillmyr.
Felanmälan kan göras via en app, hemsidan eller servicecentralen. En medborgare som Norrbottens Media talat med säger att trasig belysning inte åtgärdats trots ett flertal felanmälningar.
– Det ska inte vara så, något har brustit och jag vet inte vad i det här fallet. Men vi vet att det finns förbättringsmöjligheter, säger Johan Jillmyr.
Kommunen arbetar efter en belysningsplan för att byta ut lampor till led-belysning.
– Vi har haft gamla styrsystem som inte fungerat optimalt. Vi byter ut det för att få bättre ljus och billigare drift, förklarar Johan Jillmyr.
Roger Lindmark, pressansvarig hos Vattenfall, säger att det inte finns statistik för att se om antalet felanmälningar minskat under hösten mot tidigare år.
– Det är kommunen som äger frågan och felanmälan görs till dem. Felanmälningar beror i stor utsträckning på vad det är för väder och det kan vara väldigt stora skillnader. Det är svårt att säga om antal felanmälningar gått ner på så kort tid och det kan ha sina naturliga förklaringar, säger han.