Därför höjer Ica mjölkpriset

Nu kan mjölken bli en krona dyrare på Ica, allt för att stödja böndernas situation. "Det är nästan allvarligast här i Norrbotten", säger Ica-handlaren Stefan Ovrell.

En allt mer sällsynt syn i Norrbotten, något som gör att lönsamhetskrisen är värre i länet än i övriga Sverige.

En allt mer sällsynt syn i Norrbotten, något som gör att lönsamhetskrisen är värre i länet än i övriga Sverige.

Foto: Kurt Engström

Gällivare2015-09-11 18:45

Allt fler mjölkbönder lägger av och lyckas inte gå runt på grund av den internationella mjölkmarknaden där ett överskott på mjölk ställer till det. En akut situation, enligt Ica och Lantbrukarnas riksförbund, LRF, som nu ingriper. Från och med 21 september kommer de kunder som vill betala en extra krona per mjölkliter och ost, som oavkortat går till bönderna. Dessutom ska Ica skjuta till 25 miljoner kronor som en grundplåt.

- Det här är en extraordinär åtgärd på grund av den allvarliga lönsamhetssituationen för Sveriges mjölkbönder. Självklart är det mycket positivt att Ica vill bidra till att minska mjölkkrisen och signalera att svensk mjölkproduktion är viktig. Förhoppningsvis leder det också till att fler aktörer nu verkligen vidtar åtgärder, säger Anders Källström, vd och koncernchef LRF i ett pressmeddelande.

Stefan Ovrell i Gällivare är en av de 1300 Ica-handlare som engagerat sig för initiativet.

­– Situationen för mjölkbönder är nästan mer allvarlig i länet än vad den är för Sverige i helhet. Här är det inte längre bara bönder som minskar, utan kossorna minskar också. Har vi inga kor har vi inga öppna landskap, ingen egenförsörjning och inte heller något kött för korvtillverkning, säger Stefan Ovrell.

Han vill framförallt slå ett slag för svenska ostar. Då mjölkkonsumtionen i princip varit oförändrad de senaste åren så har antalet sålda svenska ostar blivit färre.

– Köpet av svensk ost har gått ner, och det vill vi vända på, säger Stefan Ovrell.

Information om exakt vilka varor som man kan betala mer för finns i butikerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om