Vi kontaktade Sara Elfvendahl som är biolog på länsstyrelsen. Hon känner igen fenomenet och har en teori om vad det kan vara som gjort stenarna vita.
– Jag tror att det är ett naturligt fenomen som vi sett i Torneälven i år och i Kalixälven för något år sedan. När vattnet har varit högt en längre period kan kiselalger komma åt att kolonisera stenar närmare stranden. Sedan när vattnet sjunker undan och stenarna torrläggs så dör algerna. De har ett skal av kisel som blir till ett vitt pulver när det torkar.
Kiselalger växer under vatten på stenar, växter och döda träd berättar hon.
– Men man ser dem inte med blotta ögat.
Kiselalger är en bra indikator på miljötillståndet i vattendrag. De kan avslöja om vattnet exempelvis är surt och hur det är ställt med näringsnivåerna.
Hur mår Linaälven?
– Den är fysiskt påverkad, alltså formen är förändrad sedan flottningen då man rensat och rätat vattendraget. Hur fåran ser ut. Men kemiskt mår den bra. Den har lite förhöjda halter av nitrat då den har utsläpp från både LKAB och Boliden. Det innebär att den kan vara giftig för vattenorganismer, men vi har inte sett sådana tecken, säger Sara Elfvendahl.
Under nästa vecka ska hon och kollegor passera Lina älv och de kommer då att ta med sig prover.
– Men det låter mycket som kiselalgsfenomenet, säger hon.