Därför är ungdomsarbetslösheten i Gällivare så låg

Trenden i Sverige är tydlig. Ungdomsarbetslösheten minskar. Norrbottens län ligger starkt under riksgenomsnittet och den kommun som har minst antal arbetslösa unga är Gällivare. ”Vi har en bra arbetsmarknad för unga i Gällivare och vi möter individens behov”, förklarar Blenda Isaksson Mettävainio, chef för Arbetsförmedlingen.

UTSATTA GRUPPER. Robert Järleros och Ismail Daood Adam representera de grupper i samhället som har svårast att hitta jobb. Båda har nu jobb som de trivs med.

UTSATTA GRUPPER. Robert Järleros och Ismail Daood Adam representera de grupper i samhället som har svårast att hitta jobb. Båda har nu jobb som de trivs med.

Foto: Maria Dahlgren

Gällivare2017-08-18 06:00

Robert Järleros och Ismail Daood Adam, har båda jobb. De representerar de grupper av unga som av hävd haft det tuffast på arbetsmarknaden. Unga med funktionsnedsättningar och utlandsfödda. Robert Järleros har en funktionsnedsättning som har gjort hans arbetsliv begränsat. Lite senare än hans jämnåriga har han nu hittat vägen till ett jobb. Det har skett via praktik.

– Jag har varit sjuk och steget till arbete har jag tagit långsamt. Jag fått jobb på Folkets hus som vaktmästare efter att ha haft praktik där. Det känns jättebra för mig. Det känns som om jag nu tagit steget mot arbetsmarknaden på riktigt, säger han.

Isamil Daood Adam kommer ursprungligen från Sudan. Han kom till Gällivare för fyra år sedan och har hunnit gå en svetsutbildning efter SFI-kurserna. Efter extrajobb som svetsare för lokala företag och ledarjobb för fotbollsskola på sommaren, har han nu landat på kommunens serviceverkstad.

– Jag trivs bra på jobbet. Jag får träna på språket. Språket är en nyckel och en väg till arbete, säger Daood Adam, som drömmer om att bli grävmaskinist.

Tidigare under veckan presenterades Arbetsförmedlingens rapport om arbetslösheten i Sverige. Den visar att antalet inskrivna arbetslösa unga i åldrarna, 18-24 år, har minskat starkt. Norrbotten står sig bättre i förhållande till riket i stort. Länets lägsta andel inskrivna arbetslösa unga finns i Gällivare.

– Vi har fortsatt att minska arbetslösheten för unga här. Det är en trend som har hållit i sig något år, säger Blenda Isaksson Mettävainio.

Hon menar att det finns många anledningar till de positiva siffrorna för Gällivares del. En av anledningar till det låga antalet arbetslösa unga är samarbetet mellan näringsliv, kommunen och Lapplands lärcentra. En annan viktig aspekt är praktikplatser.

– Praktiken kan man säga är A och O. Det är en övervägande del som får jobb, tillfälligt eller under längre perioder, via praktiken, säger Isaksson Mettävainio.

– I Gällivare har vi också ett antal yrkesinriktade utbildningar som svetsutbildning, vårdutbildning och nu i höst startar vi upp en lastbilsförarutbildning. Det är också viktiga vägar till jobb för unga.

FAKTA

16 procent av de inskrivna hos Arbetsförmedlingen i Gällivare (den 17/8) är ungdomar i åldern, 18-24 år. Andelen kvinnor är 38 procent och 62 procent män

Nystartsjobb och lönebidrag i olika form är vanligaste stödet för unga i gruppen, 18-24 år:

Nystartsjobb har till syfte att stimulera arbetsgivare att anställa personer som varit utan arbete en längre tid. Nystartsjobb innebär en återbetalning till arbetsgiven av arbetsgivaravgifter som arbetsgivaren normalt ska betala. Bakomliggande orsak till den längre tiden utan arbete kan variera mycket beroende på den arbetssökandes situation.

Lönebidrag för anställning riktar sig till personer som har en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga och som har behov av stöd för att stärka sina möjligheter att få eller behålla en anställning där arbetstagarens kompetens och färdigheter tas tillvara. Kan också vara aktuellt då en arbetssökande är i behov av en anställning för att pröva eller utveckla sin arbetsförmåga i förhållande till vissa arbetsuppgifter eller arbetsmarknaden i stort.

Lönebidrag innebär ekonomiskt bidrag till arbetsgivare vid anställning av en person med funktionsnedsättning som kompensation för nedsatt arbetsförmåga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om