Dansbana blir skatehall

Nu får ungdomarna sin efterlängtade skatehall i Folkets hus i Gällivare. Den gamla danslokalen ska byggas om och fyllas med ramper och half pipes.- Äntligen. Det här är riktigt bra. Helt perfekt för ungdomarna, säger Johan Nilsson.

Robin Nilsson, skateboard-åkare i Gällivare, får snart flytta inomhus med sin bräda.FOTO: Hans L. Olofsson

Robin Nilsson, skateboard-åkare i Gällivare, får snart flytta inomhus med sin bräda.FOTO: Hans L. Olofsson

Foto: Hans L. Olofsson

GÄLLIVARE2009-08-27 06:00
Nu får ungdomarna i Gällivare sin efterlängtade skateboardhall. Det blir den gamla danslokalen i Folkets hus som ska upplåtas för ungdomarnas stora intresse. Danslokalen är 235 kvadratmeter stor och har en takhöjd på sju meter. Beslutet togs på kommunstyrelsens möte i måndags. Drivande var socialdemokraterna som med sin majoritet fattade beslutet.
- Vi vill släppa in ungdomarna redan från hösten. Vi har under lång tid sökt en lämplig lokal och nu har vi hittat den. Det här ska inte dras i långbänk, det är viktigt att komma i gång direkt. En viktig anledning är att vi i vår kommun har stora drogproblem bland ungdomarna och behöver få en vettig sysselsättning för dem, säger kommunalrådet Tommy Nyström (s).
Ljusare ekonomi
Kommunens ekonomi ser något ljusare ut, meddelar kommunalrådet. Sparkraven har minskat bland annat på grund av bidrag från Sveriges kommuner och landsting. Budgeten ligger på fem miljoner plus och pengar har återlämnats till nämnderna.
Skatehallen, som kostar runt 350 000 att bygga, får sponsorpengar från bland andra gruvföretagen. Kommunen betalar hyran i tre år och pengar söks även från Boverket.
Vaktbolaget Securitas ska anlitas för kontroll och låsning av lokalerna efter aktivitetstid.
Vänstern positiv
Vänsterpartiet är positivt.
- Vi ser denna satsning som ett viktigt led i satsningen på ungdomars fritid. Vänsterpartiet är väldigt positivt till att det löses med en lokal för våra skateboardintresserade ungdomar och kommer på alla sätt att stödja detta, säger Jeanette Wäppling och Kathinka Sundqvist-Apelqvist.
"Ungdomens hus"
Chefen för Folkets hus, Torbjörn Lindkvist, vill satsa på de unga.
- Folkets hus blir ett ungdomens hus. Här finns bio, teater, dans, workout och nu en skatehall, säger han.
Han visar ritningar på skatehallen, som Tor-Leif Karlsson skapat. I den forna danslokalen ska ramper och skateboardbanor byggas. Golvet ska få en ny slityta av björkplywood.
- Det är viktigt att betona att även tjejer är välkomna till skateboardhallen, säger Lindkvist.
"Riktigt bra"
I oktober hoppas han att bygget ska vara i gång och före jul planeras invigningen. Om allt går som det ska.
Skateboardåkarna är mycket nöjda med kommunens beslut.
- Äntligen. Det här är riktigt bra. Helt perfekt för ungdomarna. Lokalen är bra och ligger centralt så att alla lätt kan ta sig dit. Vi har verkligen saknat en lokal sedan Bygget lades ner. Det här blir perfekt för alla ungdomar som är intresserade av skateboard, säger Johan Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om