Dammet en hälsorisk

MALMBERGET. Vissa dagar ligger gruvdammet från Kaptensgropen som en londondimma över Malmberget. Inte alls bra för astmatiker, enligt överläkare vid barnmedicin, Krister Nilsson.-Naturligtvis är det inte bra för barnen och för de som har känsliga luftrör, säger Krister Nilsson.

Dammet från det öppna gruvhålet, Kaptensgropen, i Malmberget, ligger som en londondimma över området. "Inte bra för astmatiker", säger överläkaren Krister Nilsson vid barnmedicin i Gällivare.

Dammet från det öppna gruvhålet, Kaptensgropen, i Malmberget, ligger som en londondimma över området. "Inte bra för astmatiker", säger överläkaren Krister Nilsson vid barnmedicin i Gällivare.

Foto: PRIVAT

Gällivare2008-05-10 06:00
Kaptensgropen i Malmberget ligger som en gigantisk ravin mitt inne i Malmberget. Vissa dagar ligger dammet som en londondimma över samhället. I dammet finns de stora partiklarna som kan kännas i munnen för den som promenerar på trottoaren efter Malmbergets huvudgata. I de små partiklarna finns, enligt "Miljörapport LKAB 2007, kemikalieinspektionen" kvävedioxid, svaveldioxid, fluorväte, klorväte och arsenik.
Giftiga eller mycket giftiga ämnen om de sprids i tillräckliga koncentrationer.
En hälsorisk
Intill Kaptensgropen finns flera skolor samt sjukhem. I Malmberget finns många astmatiker och för folk med känsliga luftrör erbjuder samhället inte en god miljö.
Dammet utgör en hälsorisk. Överläkare vid barnmedicin Krister Nilsson:
-Naturligtvis är det inte bra för barnen och för de som har känsliga luftrör. Det är irriterande för de som har känsliga luftrör och där är astmatikerna en grupp. Vi vet från studier i storstäder att de här partiklarna inte är bra partiklar. I storstäderna finns ett liknande problem med avgaser från bilar och dubbdäck. Det finns studier och publikationer på det här. Bland annat därför har man i Trondheim avgift på dubbdäcken, därför att det finns belägg på att det inte är bra, säger Krister Nilsson.
Vattnar Kaptensgropen
Tina Helin, miljöansvarig vid LKAB, säger att man försöker hindra dammet från att spridas genom att vattna Gropen med ett sprinklersystem.
-Sprinklersystemet tas nu stegvis i bruk och har provkörts under förra veckan. Monteringsarbetet och idrifttagningen försvåras eftersom delar av systemet etableras i rasriskområde. Vägsträckan från och till Kaptensgropen ska även i år beläggas med damningsbindande medel, resultatet från förra årets test var mycket goda.
-Arbetet med att bekämpa damningen från Kaptensgropen sker kontinuerligt och LKAB satsar stora resurser på detta. Lämpliga områden kommer att gröngöras med kompostjord för att binda damm.
"Vi överskrider inte normerna"
Enligt LKAB är dammet ofarligt och Helin säger att man inte överskrider de gällande miljökvalitetsnormerna. Under 35 dagar per år har LKAB rätt att överskrida gränsvärdena.
Från Kaptensgropen kommer mycket små partiklar som benämns PM10.
-Partiklarna är av intresse just för dess ringa storlek, då de kan undvika att fastna i näsans flimmerhår och leta sig vidare mot lungorna. Mätningar av PM10 i utomhusluft sker i de flesta kommuner nu för tiden. De mätningar som utförs vad gäller de små partiklarna PM10 visar inte alls på halter som skulle kunna orsaka problem. Miljökvalitetsnormerna är satta för att skydda känsliga individer, säger Tina Helin.
Ny studie ska göras
Umeå universitet (enheten för yrkes- och miljömedicin) ska utföra en ny studie i Malmberget. Studien ska klarlägga hur boende i Malmberget upplever sin hälsa och miljö, från ett perspektiv som relaterar till LKAB:s verksamhet. Studien ska redovisas till miljödomstolen senast 31 december.
Tina Helin kan i dag inte svara på när Kaptensgropen är fylld.
-Det är i dagsläget svårt att med säkerhet säga precis när Kaptensgropen är fylld. Det ligger dock i LKAB:s intresse att fortsätta deponera så mycket gråberg som möjligt i Kaptensgropen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!