Dags för kulturfestival

I dag sparkar Gällivares kulturfestival i gång. Med sång och musik, teater och dans. Festivalen bjuder på 104 arrangemang under nio dagar.- Kulturfestivalen ska bli en ny tradition i samhället, säger Jerker Johansson.

GÄLLIVARE2008-10-04 06:00
På Gällivare museum blir det konstutställning med Petra Kalla. Konstnär Erling Johansson visar sina prisbelönta filmer och på kvällen blir det stort ungdomsparty i Sporthallen, där rockbandet Askew Backbite spelar.
- Jag uppmanar verkligen gällivareborna att passa på och gå ut och ta del av den här veckan. Festivalen vänder sig till ung som gammal och finns på alla platser i samhället, säger Jerker Johansson, kulturansvarig i Gällivare och fortsätter:
- Idén till festivalen växte fram, dels i från vår förre förvaltningschef, Yngve Berg och parallellt kom Malmfältens teaterförening.
En halv miljon
Kulturfestivalen finansieras till stor del av bygdemedel, en halv miljon kronor, betalas av länsstyrelsen. Mötesplatserna för arrangemangen är Centralskolan, sporthallen, ishallen, Köhlers timmerkåta, hembygdsgårdarna, Kåkstan och kyrkorna.
Under kulturfestivalen bjuder tjejkören Arctic Light på en föreställning i Gällivare kyrka. Patricia Cowern, fotograf från Porjus, visar bilder och håller föredrag om norrsken. Skådespelare Gunnar Eklund gästar Gällivare och framför Torgny Lindgrens mustiga skrönor i Köhlers skogskoja, tillsammans med Daniel Wikslund som spelar folkmusik. Det blir teater med Tornedalsteatern och Malmbergets teater.
För barnen blir det skolteater, karnevalståg och barnfilm. Albert Falk föreläser om hembygdens ortnamn. Det blir internationell afton med filmpremiär och Balkanmusik av Framnäs folkore ensemble. Det blir rockkväll på Stacken och författarafton på biblioteket. Det dansas argentinsk tango med Tre Til Tango, som kommer direkt från Köpenhamn. Cruzikal Film & Media har premiär på skräckfilmen "The house of Orphans".
Erik Holmstedt presenterar sin nya bok "Inte längre mitt hem". En fotografisk skildring av Malmberget med text av Sverker Sörlin. Föredraget hålls i Kåkstan nästa helg. Då kommer också gruppen kring det gamla bostadsområdet Engelskan att presentera bilder och anekdoter från gångna tiders Malmberget.
Kulturfestivalen ska bli den stora kultursatsningen nu och i framtiden.
- Nu hoppas vi bara att publiken kommer. Vi har humana entrépriser och mycket är faktiskt gratis. Det här arrangemanget ska bli en årligen återkommande tradition. Vi har saknat bra arrangemang den här årstiden.
- Vi vill fira hösten och den annalkande vintern. Det här arrange-manget har en stor utvecklingspotential. Vi är väldigt spända på att se om vi i Gällivare klarar av att göra en sådan här mastodontsatsning och se om folk orkar gå ut och ta del av all kultur som bjuds under nio dagar, säger Jerker Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om