I Sverige till skillnad från andra europeiska länder får både läkare och sjuksköterskor ge vaccin, vilket gör att det finns fler personer inom vården som har möjlighet att vaccinera. Trots det har Regionen flaggat för att de kommer behöva hjälp av kommunerna för att så många som möjligt ska kunna vaccineras samtidigt.
– Framför allt rör det sig om sjuksköterskor som vi behöver och det är något som vi hoppas att kommunen ska kunna bistå med, säger Gitt Ström, närsjukvårdschef i Gällivare.
De sjuksköterskor som ska ge vaccinet behöver enligt henne ingen ytterligare utbildning. Däremot kommer regionen att erbjudna en kortare introduktion innan vaccineringen startas.
Enligt Gitt Ström ska det vaccin som ska användas i Gällivare att förvaras i kryofrysar fram till leveransen till sjukhuset och därefter håller det fem dagar i kylskåp.
– Det finns samordnare per närsjukvårdsområde. Den personen ansvarar för att fördela vaccindoser till kommunerna och även alla hälsocentraler, både privata och offentliga, säger hon.
Enligt smittskyddsläkare Anders Nystedt finns det i dagsläget inga fasta hållpunkter för datum när nästa grupp, 70-plussarna, ska börja vaccineras.
– Vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer för prioritet. Det är svårt att svara på en exakt tid, mycket beror främst på hur snabbt vi får tillgång till vaccin. Just nu ska gruppen som löper störst risk att bli svårt sjuk vaccineras och de är de äldre inom särskilda boenden, hemsjukvård och de som jobbar inom dessa verksamheter för att skydda de äldre det vill säga personal inom kommunerna, säger han.
Efter att den första gruppen vaccinerats är nästa grupp som står på tur att vaccineras är de över 70 år, riskgrupper samt övrig personal inom sjukvård. Därefter kommer resterande del av befolkningen.
Gitt Ström tror inte att Gällivare sjukhus verksamheter kommer att påverkas när massvaccineringen i kommunen startar däremot ser hon att det finns risk att primärvården kan påverkas.
– Vi hoppas på att få in personal, sjuksköterskor och administratörer men även frivilliga så att primärvården inte kommer att bli alltför påverkad. Rekryteringen pågår av de nämnda resurserna, säger hon.