Butiksdöden breder ut sig: "Många tomma lokaler"

I dag står flera lokaler i centrala Gällivare tomma.
I dag står flera lokaler i centrala Gällivare tomma.

Inom loppet av några dagar har det kommit besked om att två butiker försvinner från Gällivare. Det innebär att fler lokaler i centrum riskerar att stå tomma. "Min förhoppning är att någon väljer att flytta in i lokalerna", säger Birgitta Larsson (S).

Gällivare 15 april 2021 05:00

Redan i dag gapar skyltfönster och lokaler tomma längs Storgatan i Gällivare. Efter måndagens besked att Åhlins Ur & Guld försätts i konkurs och att Kappahl stänger sin butik i Norrskensgallerian väcks frågan om vad som händer med lokalerna i centrum.

– Det finns flera lokaler i centrum som vi gärna skulle se att någon flyttar in i, för det är ju såklart olyckligt om de står tomma, säger kommunalrådet Birgitta Larsson (S).

Tidigare har Coop Norrbotten meddelat att man flyttar sin butik från Norrskensgallerian till kvarteret Gladan. I december begärdes Jive i konkurs på grund av coronapandemin. Dit flyttade istället Jeansgruvan in och deras tidigare lokaler står ännu tomma. 

Sedan Magazin du Nord och Kickis kök och bar försvann från Arcaden har heller ingen nya aktörer flyttat in.

Enligt Birgitta Larsson jobbar Gällivare kommun tillsammans med Gällivare Näringsliv för att få in nya näringar till centrumkärnan.

– Vi jobbar tillsammans för att få hit nya etableringar, sedan väljer ju respektive företag själv lokal. Men vår önskan är såklart att någon ska välja att flytta in lokalerna, jag vet att det finns intressenter till några av dem, säger hon.

Roger Hansson, VD på Gällivare Näringsliv, bekräftar att det finns ett intresse för lokalerna men kan i nuläget inte gå in på några detaljer.

– Det är en process som pågår och av respekt för företagen vill jag inte vara för tydlig, men det finns intressenter som är passande för lokalerna. Att vi inte ser det publikt ute i samhället är för att vi inte riktigt är där än, säger han.

Enligt honom har intresset för lokalerna ökat markant sedan i fiol. Kring oktober- november tog det fart ordenligt.

– Både de som vill expandera i Gällivare men också de som vill komma hit och starta nytt. Vi är glada och förväntansfulla av det intresse som finns för lokalerna i centrum, säger Roger Hansson.

Han berättar också att Gällivare Näringsliv har dialog med flertalet fastighetsägare i centrala Gällivare.

– Nu ser vi att pandemin ger effekt inom vissa branscher, och handeln och sällanköpsvaror har påverkats. I Sverige ser vi samma mönster med att vissa branscher är mer påverkade än andra. Vi har, i förhållande till andra, klarat oss väldigt väl från de som backar ur och lägger ner.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa