Cheferna om munkavlen: "Agerat för att skydda"

Här visar Norr Media hur det gick det till när kommunens chefer tog fram mejlutskicket som tog bort meddelarfriheten för kommunens anställda.

Annette Viksten Åhl, här till höger, anser att experternas kritik att undanhållandet av information till anhöriga lett till att personer dött, får stå för dem.

Annette Viksten Åhl, här till höger, anser att experternas kritik att undanhållandet av information till anhöriga lett till att personer dött, får stå för dem.

Foto: Stefan Nieminen

Gällivare2020-11-02 05:00

Enligt Maria Lindgren, kommunikationschef vid Gällivare kommun, är det ett flertal chefer inom socialförvaltningen som tagit fram underlaget för mejlutskicket som gick ut till medarbetarna.

– Jag och Stefan, (Nieminen, reds.anm.) fick ett förslag på en text där vi skulle komplettera utskicket, säger hon.

Mejlet sänds av Anneli Markström, enhetschef för Enens gruppboende, där nämns även en annan enhetschef på samma enhet, Sandra Keinström, och socialchef Annette Viksten Åhl.

– Som du ser i mejlet anser jag att man bör lägga till ett "bör" i texten och det har ju redan varit uppe för diskussion i media tidigare, säger Maria Lindgren.

När smittan slog till som värst uppdaterade kommunen om smittläget sju gånger i veckan. På sin hemsida har man gett information om hur många som är misstänkta eller konstaterat smittade av covid-19, på boenden och inom hemtjänsten. Kommunen har även gett information om personer som avlidit i den kommunala verksamheten.

Kommunen har däremot vid flera tillfällen hänvisat till sekretess när Norrmedia ställt frågor om var i verksamheten som smittan finns. Anhöriga har också nekats information om smittoläget på boenden och bara fått reda på om deras egen anhörige smittats, något som kritiserats av ledande experter.

Annette Viksten Åhl menar att anledningen till mejlutskicket var att ge vägledning till den del av personalen som känt ett tryck att prata med anhöriga och media.

– En del har uppfattat det som jobbigt när de (anhöriga reds.anm.) hört av sig med frågor. Då har vi kunnat säga att "du behöver inte ta det, be dem prata med närmste chef."

En av experterna menar att bristen på information till anhöriga kan ha lett till att personer dött. Hur ser du på det?

– Det får stå för dem, det tänker inte jag svara på.

En av experterna, Olle Lundin, menar att om kommunen anmäldes till Justitiekanslern (JO) så skulle kommunen motta massiv kritik.

– Vår verksamhet ska granskas och kvalitetssäkras. Får vi kritik får vi ta det, vi gör inget för att medvetet skada utan vi har agerat för att skydda och för att förhindra smittspridning.

Du säger att ni skyddar era boende, hur kommer det sig då att experterna menar att kommunens agerande lett till att personer dött?

– Jag kommer inte svara på det, jag har ingen kommentar till det, säger Annette Viksten Åhl.

Maria Lindgren menar att kommunen försökt att ha en transparent dialog i sin hantering av coronautbrottet. 

– Vi delade information på vår hemsida och närradion om smittoläget. Jag hoppas och tror att det har skapat en trygghet för medborgarna och det gjorde vi innan regionen började visa sina siffror, säger hon.

Hur kommer det sig att man inte informerat personalen om att de har en meddelarfrihet?

– I vårt förtydligande har vi uppgett att de har meddelarfrihet. Utgångspunkterna för mediekontakter är meddelarfrihet, yttrandefrihet och offentlighetsprincip. Alla har rätt att uttala sig i sin yrkesroll och om man inte vill uttala sig kan man hänvisa till sin chef.

Det har ju hunnit gå en längre tid innan förtydligandet skickades ut – tror du att det kan ha påverkat personal att inte prata med media om till exempel brist på skyddsutrustning eller övertidsfrågor?

– Jag vet inte antal dagar som gick innan vi gick ut med förtydligandet men så fort vi uppmärksammades om det via media såg vi till att gå ut med förtydligandet samma dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!