Hösten 2018 ansökte Toni Larsson (tidigare Alldén) om omvandling av sitt livstidsstraff till ett tidsbestämt vid Örebro tingsrätt, som handlägger dessa ärenden.
Efter förhandlingen i juni 2019, som vi bevakade på plats, meddelades tingsrättens avslag den 9 juli. Beslutet motiverades bland annat genom att peka på att omständigheter som föregått mordet på Carolin Stenvall och hanteringen av kroppen varit särskilt försvårande.
Därför kunde inte längden på fängelsestraffet sättas under 24 år i fängelse, skrev tingsrätten.
I augusti förra året ansökte Toni Larsson på nytt, vilket Alhem nu kommenterar.
Han tycker det är fel att 63-årige Toni Larsson eller någon annan livstidsdömd får ansöka redan efter tio år i fängelse.
– Om man har gjort sig skyldig till ett så pass allvarlig brott att domstolen bedömer att det har ett straffvärde som uppgår till livstid, då är det viktigt att man inte förtar uttrycket livstid. Jag är inte emot att få ansöka, men det är alldeles för tidigt. Det skulle vara 15 år.
Möjligheten till att omvandla livstidsstraff infördes 2006. Tidigare hade livstidsdömda möjlighet till frigivning efter att regeringen beviljat nåd.
Sven-Erik Alhem säger sig ha förståelse för att systemet, med hänvisning till en diskussion som pågick i många år om det omänskliga i att sitta i fängelse på obestämd tid.
Men han tycker att samhället i alldeles för hög utsträckning tar hänsyn till gärningsmännen.
För anhöriga till offer medför ett sådant brott ett livslångt lidande, menar han.
– Det rimliga är att värna om anhöriga till mordoffer.
En ny förhandling får ofta stort medialt intresse och blir alltid en oerhört tuff påfrestningen för de drabbade.
Alhem hade hellre sett ett system där färre dömdes till livstids fängelse och att de tidsbestämda straffen i stället förlängdes. Kanske upp till 30 år i stället som nu, 18 år.
– Då har man eliminerat den mest brottsaktiva och farligaste perioden, normalt sett, i en människas liv.
Varje ansökning medför även en stor kostnad för samhället. Efter den förra ansökan av Toni Larsson tillerkändes advokat Gunnar Falk en ersättning på 43 713 kronor för försvaret. Därutöver tillkom kostnader processen för domstolen, åklagarmyndigheten och Kriminalvården.
Vi har sökt Gunnar Falk för en kommentar.
En ny förhandling är planerad i början av mars.