Det brukar sägas att skola och matbutik är de viktigaste förutsättningarna för att en by på landsbygden ska överleva. Efter vårterminen 2009 lade Gällivare kommun ned skolan i Nattavaara. Och när även den lilla Ica-butiken lades ned några år senare befarade många att det skulle bli dödsstöten för byn. Den närmaste matbutiken fanns då i Hakkas, ditt även byns skolbarn bussades, drygt fyra mil bort.
Men drygt ett halvår senare slog en ny butik upp portarna - i samma lokaler som den tidigare Ica-butiken. Bybor och andra hade gått samman för att starta en kooperativ förening.
– Vi hade som mål att sälja 200 andelar och kom upp i 187. Sen fick vi också ekonomiskt stöd av kommunen med 300 000 kronor, berättar Dirk Hagenbuch, som är styrelseordförande i Nattavaarabygdens handel- och serviceförening.
2016 införde staten ett särskilt driftstöd till livsmedelsbutiker i de mest avlägsna landsbygdsområdena, till exempel byar i Norrbottens inland.
– Som max tror jag att vi har fått 270 000 kronor för ett år. Det betyder mycket, säger Jochen Römling, styrelseledamot i föreningen.
Men trots bidraget så är den ekonomiska verkligheten ansträngd för butiken. 2022 var mer eller mindre ett katastrofår och resultatsiffrorna i bokslutet lyste röda.
– Vi gick back med över 200 000 kronor. Vi gick inte back med lika mycket ifjol, men vi har inte råd att gå med förlust år efter år. Så det finns absolut en risk att vi tvingas lägga ner butiken om vi inte kan vända det här, säger Dirk Hagenbuch.
Han säger finns det flera förklaringar till nedgången.
– Under coronan gick det jättebra, det var till och med folk från Gällivare som kom hit och handlade, men efter pandemin vände det. Och sen började ju allt möjligt hända i omvärlden och allt blev mycket dyrare.
En annan förklaring är antalet invånare i bygden blir allt färre.
– 2015 fanns det 348 invånare i hela bygden. Sedan dess har vi minskat med 17.5 procent och nu bor det bara 284 personer här. Och nästan inga barnfamiljer, säger Dirk Hagenbuch.
Styrelsen hyser fortfarande hopp om att butiken ska överleva och som en del i detta har man sedan årsskiftet öppen dygnet runt.
– Vi har valt att satsa på att ha en hybridbutik. Vi har fortfarande personal på plats på dagtid. Under kvällar och nätter är butiken obemannad, men kunderna kan ändå komma in i butiken och handla via en självbetjäningskassa, säger Dirk Hagenbuch.
Kunderna kommer in i butiken genom att legitimera sig med mobilt bank-id eller en personlig bricka som man kan hämta ut.
– Enligt leverantören brukar landsbygdsbutiker öka sin omsättning med 10-20 procent genom att införa hybridbutik, så vi hoppas på liknande här.
Men Dirk Hagenbuch menar att det på sikt krävs mer engagemang och vilja från lokalborna för att butiken ska överleva.
– Om man jämför med butiker i andra byar är stödet från lokalbefolkningen är tyvärr ganska litet och vi i styrelsen får lägga ner jättemycket ideellt arbete på vår fritid. Vi hade till exempel behövt hjälp med snöskottning och att packa upp varor när leveranserna kommer.
– Och vi behöver att fler av bygdens yngre invånare handlar här. De kanske inte bryr sig lika mycket som de äldre om vi har en butik eller inte. De jobbar ju ändå i stan och handlar där innan de åker hem. Men de också blir äldre och om 20 år behöver de en lokal butik, men då är det försent.