Byggnads kräver totalstopp "Ingen livlina är så lång"

Ulf Normark, ombudsman vid Byggnads avd 23, vill stoppa alla jobb med mobilhissar i underjordsschakt.- Det är uppenbart farliga jobb. Ingen anställd ska behöva firas ner i djupa gruvschakt. Det här ska inte upprepas, säger han.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-05-21 08:28

- Vi måste titta på om det går att införa en annan arbetsmetod. Avdelningen har haft styrelsemöte och tagit upp dödsolyckan i gruvan. Vi har pratat om hur vi ska gå vidare. Vid denna typ av arbete finns ingen möjlighet att använda säkerhetssele. Det finns ingen livlina som är så lång, annars fäster man livlinan i bommen och har två fästpunkter, men inte i det här fallet, säger Ulf Normark.
Rutinerad kranförare
- Det var en rutinerad kranförare och duktig chaufför, med fackligt förtroende, som körde kranbilen. Nu får utredningar visa hur olyckan kunnat ske, men allt tyder på tekniska fel och vi kan aldrig kräva att en anställd sätter sig i en korg och firas ner i djupa underjordsschakt. Sådana arbetsmoment ska ingen arbeta med, säger Normark.
Vid JUC värmeteknik AB, pågick arbetet som vanligt under torsdagen, men under stor förstämning. En krisgrupp är inkopplad och alla arbetskamrater, uppges ha det tung.
Många är släkt med varandra och här finns ett 60-tal anställda.
Förstämning
Ägaren till det lokala företaget, med ett tiotal anställda, som äger kranbilen, vill inte lämna någon kommentar utan hänvisar till BDX, en samorganisation för åkare och leverantörsföretag.
BDX höll under tisdagseftermiddagen ett informationsmöte om krishantering med förarna som kör för BDX under jord i Malmberget
- Det råder stor förstämning bland förarna. Flera av dem var bekanta med de förolyckade männen. Det här fordonet har varit besiktigat och godkänt. Kranbilar genomgår flera säkerhetskontroller. Utredningen ska visa vad som har hänt, ett tekniskt fel, möjligen ett konstruktionsfel. Det vet vi inte ännu, säger marknadsområdeschef Johnny Svennemyr.
Daglig tillsyn
- Daglig tillsyn före körning ansvarar föraren för. Statens maskinprovning besiktigar kranbilarna. Alla är bestörta över dödsolyckan och hela samhället är i chock. Många som jobbar underjord har berörts väldigt illa. Våra tankar går naturligtvis till de förolyckades anhöriga. Det som har hänt är så fruktansvärt tragiskt och svårt att klä i ord, säger Johnny Svennemyr.
Ingen anmälan
Det finns uppgifter om att en av de omkomna berättat om fel på korgen redan förra veckan. Uppgifter om att korgen delvis lossnat från upphängningsanordningen vid ett tillfälle.
Någon anmälan om detta tillbud har inte anmälts till BDX.
Anita Israelsson vid Arbetsmiljöverket uppger att någon anmälan ej heller kommit till dem.
- Om man inte bedömt tillbudet så allvarligt att man anmäler det till oss så ska det anmälas till arbetsgivaren som är ansvarig för det systematiska arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen, säger Anita Israelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om