Bygglov ska ha blivit mer än dubbelt så stora

På grund av felaktiga bygglov ska hus ha blivit dubbelt så stora som tillåtet. Det är en av bristerna som utreds på Gällivare kommun.

En mängd felaktiga bygglovsbeslut som utfärdats av Gällivare kommun under de senaste sju åren är under utredning. Det handlar bland annat om avgifter som inte fakturerats och bygglov som blivit alldeles för stora.

En mängd felaktiga bygglovsbeslut som utfärdats av Gällivare kommun under de senaste sju åren är under utredning. Det handlar bland annat om avgifter som inte fakturerats och bygglov som blivit alldeles för stora.

Foto: Elisabeth Hedman

Gällivare2022-09-30 17:13

Gällivareborna har inte behandlats lika. Det är misstanken när kommunen utreder stora brister i hanteringen av bygglov.

Vi vet nu att det handlar om bygglov som utfärdats de senaste sju åren, avgifter som aldrig fakturerats, felaktiga beslut som gett för stora bygglov och sakägare som inte fått ge sina synpunkter.

Henrik Lyngmark, chef för miljö- bygg- och räddningsförvaltningen, berättade på torsdagen att en extern konsult gjort en utredning. De väntar rapporten "inom några veckor".

Han ger ett förenklat exempel om hur bygglov tillåtit för stora byggen

– Säg att du får bygga 100 kvadratmeter så har vi kunnat se avvikelser upp emot 200 kvadratmeter och mer i bygglovet. Det är väldigt stora avvikelser, säger han.

Han säger att han inte har en siffra på hur många fall det handlar om.

– Utredningen ska förhoppningsvis beskriva omfattningen, men vi har fakturor som inte skickats från 2015–2016. Jag vill inte spekulera men då förstår man att det har pågått över tid. Det gäller fakturahanteringen men även andra avvikelser, flera områden där vi ser att det inte stämmer med lagstiftningen.

Tror ni att det skett systematiskt eller på grund av slarv?

– Jag vill inte spekulera i det, vi måste invänta utredningen för att kunna säga det. Men vi ser väldigt allvarligt på det här, det är helt oacceptabelt. Det handlar om förtroendet vi som myndighet har från medborgarna och det blir helt klart ett förtroendetapp när något sånt här kommer fram.

Redan nu pågår ett arbete med att säkra upp att byggloven följer en rättssäker process, enligt Henrik Lyngmark som säger att det ska ske sakligt och opartiskt.

– Alla ska behandlas lika.

Vad händer med de felaktiga besluten?

– I de lägen där byggloven vunnit laga kraft är det ett bygglov som gäller. Om någon utifrån skulle åberopa att det inte gått rätt till får man ta processen därifrån.

Är någon anmäld för något?

– Nej.

Den ansvariga nämndens ordförande Iris Dimitri (V) säger att hon inte vet så mycket om de felaktiga byggloven, men att politikerna följer utvecklingen.

– Jag tycker att det är fruktansvärt olustigt. Det handlar om vårt förtroende ur ett medborgarperspektiv, en myndighet ska agera sakligt utifrån vad som gäller. Jag hoppas verkligen att utredningen kommer fram till bra svar så vi kan göra det bästa av situationen.

Hon lovar att nödvändiga åtgärder kommer vidtas.

– Vi ser mycket allvarligt på det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!