Bybornas tuffa kamp för att behålla skogen

Inte bara undersöker Boliden möjligheterna att bryta koppar i närheten av där Ann-Christin Devall och Börje Jönsson bor. Nu planerar Sveaskog att avverka stora delar av skogen som de lever i. "Det har ju redan nu kalhuggit väldigt mycket."

Ann-Christin Devall och Börje Jönsson bor i Björkhult, alldeles i närheten av den planerade avverkningen.

Ann-Christin Devall och Börje Jönsson bor i Björkhult, alldeles i närheten av den planerade avverkningen.

Foto: Lisa Eriksson

Gällivare2021-11-22 11:00

Snitslarna som markerar avverkningsområdet löper från gården, längs vägen mot Nautanen, fram till tidigare hyggen.

Här, alldeles intill där Ann-Christin Devall och Börje Jönsson bor, planerar Sveaskog att avverka ytterligare 27 hektar skog.

– Här häckar svartsnäppan, lavskrikan och järpen, här brukar det vara tranor och här nere vid myrkanten har jag i flera år stött på tjädrar med kycklingar, säger Ann-Christin Devall, och pekar på kartan.

– Sedan växer nornan, en fridlyst orkidé, på vissa områden här i och med att det är kalkgynnad mark.

Hon är rädd för att en avverkning i den här storleken skulle påverka den biologiska mångfalden i området.

– De avverkar på bägge sidor av våtmarkerna och det gör ju att den miljön som är, där djur, mossor och lavar trivs, förändras för att de går så nära, säger Ann-Christin Devall.

– All skogsfågel, vad ska de leva på i såna här kalhyggen, det finns ju ingenting.

I överklagan som skickats till Sveaskog, Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen bland annat skriver de att det på grund av Bolidens planer på att öppna en gruva i området blir än viktigare att skogen sparas.

– Boliden pratar ju om att det ska bli en underjordsgruva, men då måste de ju ut med material och då kommer det damma. Har du då kalhuggit allting så sprider sig dammet och i det har du ju en massa miljögifter och mineraler, säger Ann-Christin Devall.

En av anledningarna till att de köpte gården för 25 år sedan var tillgängligheten till naturen. Något som de märker att fler Gällivarebor uppskattar.

– Det är mycket folk här på sommaren, det har ökat hela tiden. Cyklister, skidåkare och turister, många som är ute med hundar och plockar bär. Nautanen är ju kulturmärkt, säger Börje Jönsson.

Känslorna kring en gruva i området är tudelade.

– Vi har fört dialog med Boliden för att deras plan är att köra ut den här vägen, då har vi sagt att vi vill att de löser in oss. Det är inte kul om det rullar transporter här var 7-8:e minut och det inte blir tillgängligt på samma sätt, säger Börje Jönsson.

– Hela tiden när vi har bott här så är det ju här vi far upp, det är så vackert.

Men de tänker också på jobben som skapas och metallerna som behövs.

– Det är inte helt lätt det där. Man förstår ju det på ett sätt, när det en gång är påbörjat där. Man hoppas i alla fall att de undersöker det så noga att det inte ställer till problem.

På Sveaskog svarar Ulf Nilsson, resultatområdeschef i Norrbotten, att som vid alla planerade avverkningar har en naturvärdesbedömning gjorts.

– Men får vi in synpunkter måste vi givetvis undersöka det och titta på om det är någonting som vi har missat, eller om det är arter som redan är hittade men ligger i hänsynsområden som vi ändå ska spara, säger han.

– Helt enkelt göra en koll att vi har fått med allting.

På grund av överklagan kan Nilsson i dagsläget inte svara på när avverkningarna kommer att ske.

– Vi måste nu sätta oss och ner och titta om det är ny information som vi inte har beaktat i planeringen, då får vi ta ställning till hur vi går vidare med själva avverkningen, när och hur, eller om vi behöver göra några korreringar från den nuvarande planen.

Om de kan ta hänsyn till att det planeras för en gruva i området svarar han:

– Nej vi bedriver ju vår verksamhet och gruvnäringen sin, de är nog ganska separata.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!